PKR

PUCHONG: PKR akan menggerakkan sekurang-kurangnya 100 pengundi di kawasan perbalahan di luar Selangor dan Pulau Pinang, di mana ia tidak memegang kuasa, untuk membantah “tidak adil” cadangan persempadanan semula oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Timbalan Presidennya, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali berkata perkara itu akan dilakukan sebelum tarikh akhir 30 hari itu tamat pada 14 Oktober ini.

“Kami merasakan SPR telah melanggar semua prinsip-prinsip yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan pada persempadanan semula sempadan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan jejambat RM28.9 juta yang menghubungkan LDP ke Puchong Utama dan Batu 14 di sini.

Selangor dan Pulau Pinang di bawah Pakatan Rakyat dan kedua-dua kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan boleh memfailkan aduan kepada SPR.

Pilihan ketiga adalah untuk sekurang-kurangnya 100 pengundi untuk membantah cadangan SPR.

Azmin, yang juga Menteri Besar Selangor berkata persempadanan semula di negeri ini adalah satu ancaman kepada perpaduan kaum.

Lapan belas daripada 22 kerusi Parlimen di Selangor terjejas.

Azmin, yang hari ini menyambut ulang tahun kedua sebagai MB, berkata kerajaan negeri telah menghantar notis kepada SPR untuk menjelaskan rasional bagi persempadanan semula.

“Notis 48 jam akan tamat esok dan kita akan mulakan tindakan undang-undang jika tiada tindak balas,” katanya.

Parti-parti pembangkang dan badan bukan kerajaan telah secara meluas mengutuk persempadanan semula dan perubahan sempadan pilihan raya yang dicadangkan oleh SPR pada 14 Sept, sebagai memihak kepada Barisan Nasional (BN).

Ini termasuk peningkatan besar dalam jumlah pengundi di kawasan-kawasan tertentu dan persempadanan semula sempadan yang akan mengukir demografi mengundi tertentu dan memindahkan mereka ke kawasan lain.

Presiden MCA Liow Tiong Lai juga telah menyatakan kebimbangan bahawa perubahan boleh membawa kepada polarisasi kaum.

Majlis Tertinggi BN akan bermesyuarat petang ini dan agenda utama adalah untuk membincangkan apa-apa perubahan kepada kerusi negeri dan parlimen yang sedia ada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here