AirAsia
Foto oleh The Rakyat Post

AIRASIA Group, syarikat penerbangan tambang rendah terbesar Asia, merancang untuk menggerakkan seluruh operasinya ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada Januari tahun depan.

Business Times telah dikhabarkan bahawa sekutu kumpulan itu – AirAsia Bhd (AirAsia), Thai AirAsia, AirAsia Filipina, Indonesia AirAsia, AirAsia X Bhd dan Indonesia X – telah bersetuju untuk berpindah ke terminal utama KLIA. Keputusan itu dibuat berikutan semakan semula caj perkhidmatan penumpang (PSC) oleh Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom) pada Isnin lepas.

Pengurusan kanan AirAsia juga dikatakan telah berunding dengan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) mengenai perkara itu. Pihak pengurusan syarikat penerbangan itu juga akan membentangkan cadangan penempatan semula dan keperluan operasi untuk pengendali lapangan terbang itu pada 7 November.

“AirAsia Group serius tentang cadangan perpindahan ke terminal utama KLIA. Keputusan untuk memindahkan adalah disebabkan oleh PSC yang lebih rendah. “Dengan pengurangan PSC di KLIA, AirAsia bercadang untuk memindahkan operasinya sebelum caj baru akan dikenakan,” kata sumber semalam.

Dalam satu kenyataan pada Isnin, AirAsia dan AirAsia X telah berkata perkhidmatan di KLIA tidak setanding di KLIA2, dimana penumpang menikmati perkhidmatan jauh lebih hebat di terminal utama. AirAsia dan sekutunya kini pengendali terbesar KLIA2 terbesar, menguasai 98 peratus daripada penerbangan di terminal.

Sebelum KLIA2, AirAsia Group beroperasi di terminal penerbangan kos rendah sebelumnya, yang terletak berdekatan KLIA. Kumpulan itu berpindah ke KLIA2 pada tahun 2014 dalam tempoh tiga minggu. Dengan kira-kira dua bulan lagi sebelum tahun baru bermula, AirAsia yakin akan menggerakan keseluruhan operasinya ke KLIA, kata sumber.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here