Perisai Petroleum
Perisai Pacific 101 - Foto oleh Perisai.biz

Perisai Petroleum Teknologi Bhd akan memperuntukkan kira-kira AS$ 20 juta (RM82.46 juta) daripada pakej pembiayaan untuk mendapatkan persetujuan dan menawarkan “cadangan alternatif” kepada pelabur selepas gagal mencapai persetujuan untuk menyusun semula penebusan bon mereka semalam.

Jumlah itu adalah sebahagian daripada “pakej pembiayaan petunjuk” Perisai dengan rakan usaha samanya EMAS Offshore Ltd yang telah diterima daripada institusi kewangan, kata syarikat itu dalam satu kenyataan awal hari ini.

“Sebahagian daripada jumlah yang daripada tawaran indikatif akan diperuntukkan ke arah resolusi yang boleh diterima dengan pemegang nota syarikat berkaitan nota melalui ketersediaan untuk Kumpulan Perisai bagi sejumlah kira-kira AS$ 20 juta,” kata Perisai.

Perisai Petroleum menambah yang ia sedang bekerjasama dengan EMAS Offshore yang memiliki 11.8 peratus Perisai “dalam menyelesaikan pelbagai isu” untuk mendapatkan surat rasmi tawaran daripada institusi kewangan. Perbincangan juga merangkumi opsyen jual diberikan oleh EMAS untuk Perisai lebih 51 peratus pegangan yang kedua dalam SJR Marine Ltd usaha mereka.

Perisai Petroleum Teknologi Bhd telah menjadi mangsa kedua dalam pasaran hutang minyak dan gas kerana ia menghadapi penebusan bon S$ 125 juta (RM 377 juta) yang matang semalam selepas pemegang bon mengundi untuk menolak pelan penyusunan semulanya.

Firma itu telah gagal mendapat pengecualian bayaran dan kewajipan lain semasa mesyuarat dengan pemegang bon di Singapura semalam, lapor Bloomberg. Pemegang bon Perisai mengundi terhadap cadangan syarikat untuk melanjutkan tempoh matang bon daripada 3 Oktober 2016 ke 3 Februari 2017.

Menurut Bloomberg, lebih daripada 70% daripada pemegang yang mengundi semasa mesyuarat itu semalam mengundi menentang pelan penstrukturan semula Perisai ini. Syarikat itu memerlukan kelulusan 75% daripada pemegang nota untuk meluluskan resolusi-resolusi dan menangguhkan bayaran bon.
Dalam penyata sebelumnya oleh Perisai, penyedia perkhidmatan luar pesisir berkata ia memerlukan empat bulan tambahan untuk menguruskan tanggungan yang sedia ada dan merangka pelan jangka panjang baru untuk menangani isu-isu hutang.

Pada masa ini, adalah mustahil untuk Perisai memenuhi obligasi yang berhubungan dengan penebusan bon tersebut. Pada 30 Jun, 2016, firma itu mempunyai tunai RM21.85 juta dan baki di bank berbanding pinjaman jangka pendek sebanyak RM475.38 juta.

Antara pemegang saham utama di Perisai termasuk Lembaga Tabung Haji dengan pegangan 5.86% dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dengan pegangan 3.07%, menurut laporan tahunan terbarunya.

Saham Perisai ditutup pada 12.5 sen pada Jumaat lepas, atau hampir kepada paras terendah iaitu 11 sen, dua minggu lalu. Permodalan pasaran berada pada RM156.03 juta.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here