Mahkamah Tinggi hari ini mengekalkan hukuman naib presiden PKR Rafizi Ramli 18 bulan penjara kerana mendedahkan laporan audit 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tahun lepas.

Hakim Datuk Azman Abdullah, bagaimanapun, melepaskan dan membebaskan Ahli Parlimen di Parlimen atas keyakinannya membuat laporan itu, yang dia telah melanggar Akta Rahsia Rasmi 1972 (OSA).

Azman, dalam hukumannya, berkata hukuman penjara 18 bulan itu adalah hukuman kerana hukuman maksimum bagi kesalahan itu adalah tujuh tahun.

Mahkamah juga membenarkan peguam Rafizi Gobin Singh Deo menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara, sementara menunggu rayuan di Mahkamah Rayuan.

Pada bulan November tahun lepas, Mahkamah Sesyen menjatuhkan Rafizi ke penjara selama 36 bulan kerana dua pertuduhan mempunyai dan melaporkan laporan audit 1MDB secara rahsia.

Dia mendakwa laporan tersebut, tanpa persetujuan, di lobi Parlimen, Jalan Parlimen pada pukul 3 petang pada 24 Mac tahun lepas.

Dia juga dituduh mendedahkan, tanpa persetujuan, kandungan halaman pada sidang akhbar pada 28 Mac.

Kesalahan itu adalah di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972 (OSA) yang membawa hukuman maksimum tujuh tahun penjara, jika sabit kesalahan.

Hakim Zulqarnian Hassan berkata tertuduh gagal menimbulkan keraguan dalam pernyataan bersumpah, yang dia berikan apabila dia diperintahkan untuk mempertahankan dua tuduhan itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here