Pengasas

KUALA LUMPUR: Pengasas syarikat perdagangan pertukaran wang asing kontroversi JJPTR  Johnson Lee dan dua yang lain telah ditangkap hari ini.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial PDRM Datuk Acryl Sani Abdullah Sani berkata Lee bersama-sama dengan beliau orang kanan dan pembantu peribadi ditahan dalam operasi pada pukul 4.30 pagi di Petaling Jaya.

“Ketiga-tiga yang ditahan akan dibawa ke Klang mahkamah majistret untuk direman,” katanya.

Mereka yang ditahan berusia antara 28 dan 29 tahun.

PDRM merampas sebuah Honda Accord, lima telefon bimbit, dokumen yang berkaitan dengan JJPTR pelaburan, buku cek, kad bank dan RM20,936 secara tunai.

Pada hari Sabtu, 15 pekerja dan empat pelabur ditahan di lapan lokasi berlainan, termasuk pejabat dan rumah, yang polis percaya digunakan oleh sindiket itu sebagai premis operasi.

Serbuan oleh pihak polis telah dijalankan dengan pasukan penguat kuasa daripada Bank Negara Malaysia, Hasil Pasukan Pemulihan Penguatkuasaan Negara, Lembaga Hasil Dalam Negeri dan Syarikat Suruhanjaya Malaysia.

Dilaporkan dua laporan polis telah dibuat terhadap syarikat itu dan siasatan awal mendedahkan bahawa syarikat itu mendakwa bahawa pelaburan tersebut sebagai perniagaan berasaskan forex.

JJPTR yang berpangkalan di Pulau Pinang dikritik baru-baru ini selepas pelabur mengadu bahawa mereka tidak menerima bayaran bulanan mereka dijadualkan.

Dilaporkan bahawa pengasas syarikat itu, Lee, telah mendakwa bahawa akaun syarikat telah digodam, yang telah menyebabkan kerugian sebanyak  USD 400 juta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here