Seorang penganggur terpaksa meringkuk di penjara selama 3 bulan 14 hari selepas gagal membayar denda di Mahkamah Majistret Ampang hari ini atas kesalahan mencuri 4 botol sapuan coklat “Nutella” di Pasar Raya Tesco 3 hari lalu.

Majistret Mohamad Firdaus Sadina Ali menjatuhkan hukuman itu ke atas Mohd Azmi Mohamed Eid, 32, selepas tertuduh mengaku bersalah mencuri 4 botol Nutella bernilai RM111.96 milik Pasar Raya Tesco Ampang, pada 2.50 petang, 20 Disember lepas.

Mahkamah memerintahkan lelaki itu dipenjara selama 14 hari bermula dari tarikh dia ditangkap pada 20 Disember lalu dan denda RM500 atas pertuduhan tersebut namun tertuduh gagal membayar denda berkenaan menyebabkan dia dipenjarakan selama 3 bulan lagi.

Lelaki itu didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan boleh juga didenda dan bagi kesalahan kali kedua atau yang kemudian hendaklah dipenjara dan boleh juga didenda atau sebat.

Terdahulu ketika rayuan, tertuduh yang tidak diwakili peguam memohon hukuman ringan dengan alasan dia kini tidak bekerja selain perlu menyara keluarga.

Timbalan Pendakwa Raya Norhashimah Hashim memohon hukuman berbentuk pengajaran sebagai teladan kepada tertuduh dan masyarakat mengambil kira kes curi di pasar raya yang semakin meningkat.-BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here