Penahanan
Image via FMT

KUALA LUMPUR : Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) berkata pihak berkuasa perlu memberi justifikasi penahanan penganjur perhimpunan awam di mana SUHAKAM melihat ia sebagai satu tindakan yang “unjustified”.

Dalam satu kenyataan hari ini, suruhanjaya itu berkata ia “menekankan bahawa perhimpunan tersebut tidak haram” dan organisasi itu mendapati peserta perhimpunan berjaya mengawal diri dengan cara yang boleh diterima dan tidak memberi ancaman kepada ketenteraman awam dan keselamatan negara.

Suhakam mengiktiraf semangat para peserta untuk menegakkan hak mereka untuk kebebasan bersuara dan berhimpun secara aman walaupun PDRM meletakkan penghadang di beberapa laluan di Kuala Lumpur,” kata suruhanjaya itu.

bersih6Sebarang percubaan untuk menghalang perhimpunan aman adalah satu tindakan membelakangi berperlembagaan dan boleh dicabar di mahkamah menurut  kenyataan pengerusinya Tan Sri Razali Ismail.

Suhakam berkata pihak berkuasa mempunyai tanggungjawab mematuhi perlembagaan untuk jelaskan asas penangkapan dan menjelaskan apa kesalahan telah didakwa dilakukan oleh mereka yang ditahan.

Pihak polis telah dipuji kerana memudahkan dan menguruskan perhimpunan awam sambil menghormati hak balas penunjuk perasaan.

Suruhanjaya itu berkata ia akan mengemukakan pemerhatian terperinci ke Parlimen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here