Pemimpin
Image via AP

BAGHDAD: Pemimpin Daesh, Abu Bakr al-Baghdadi menyatakan keyakinan akan memenangi peperangan menentang Tentera Iraq dalam untuk merampas kembali bandar Mosul.

Kenyataan ini adalah mesej pertama daripada beliau selepas tentera Iraq yang disokong AS memulakan serangan untuk mengambil kembali Mosul, bandar utama terakhir di bawah kawalan kumpulan Daesh di Iraq.

“Ini adalah jihad yang besar untuk pejuang Islam sedang berjuang hari ini. ┬áInsya-Allah, dengan keyakinan kita bahawa semua ini adalah permulaan kepada kemenangan,” katanya dalam satu rakaman audio yang dikeluarkan dalam talian pada hari Khamis oleh penyokong Daesh. Beliau menggesa penduduk wilayah Nineveh Mosul untuk melawan “musuh-musuh Allah” dan untuk pejuang berani mati untuk “menghidupkan malam-malam orang-orang kafir ke dalam hari, untuk menghancurkan-hara di negeri mereka dan membuat aliran darah mereka seperti sungai-sungai.”

Tentera Iraq kini berada landasan kejayaan untuk mendapatkan semula Mosul setelah beberapa serangan dilakukan ke atas saki baki pejuang kumpulan tersebut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here