TLDM
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak (dua, kiri) dan Perdana Menteri China Li Keqiang (kanan) menyaksikan Memorandum menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) antara Kerajaan Malaysia dan Kerajaan Republik Rakyat China bagi Kerjasama Dua Hala Pertahanan antara Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein (kiri) bersama Jeneral Chang Wanquan (kanan) pada 1 Nov, 2016 di Beijing - Foto oleh Bernama

Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein hari ini berkata pembelian empat kapal peronda pesisir dari China perlu untuk meningkatkan prestasi keseluruhan kekuatan tentera laut negara.

Beliau juga berkata armada semasa yang berusia lebih daripada 30 tahun memerlukan penyelenggaraan yang mahal, menjadikan kos ia terlalu tinggi untuk menjalankan latihan tentera laut.

“Malaysia memilih China untuk membeli kapal-kapal tersebut kerana tawaran yang menarik dari segi kos, spesifikasi, kepakaran dan juga pengalaman dari China untuk membangunkan kapal itu,” katanya semasa sesi soal jawab Menteri di Parlimen.

Hishamuddin yang merupakan ahli parlimen Sembrong mengulas pertanyaan ahli parlimen Tenom, Datuk Raime Unggi Tenom yang bertanya mengenai tujuan pembelian kapal dan rancangan kementerian itu di atas kapal yang lebih tua.

Bagi kapal-kapal lama TLDM, Hishammuddin berkata ia akan dihentikan tugas secara berperingkat.

Pada sidang akhbar tersebut, Hishammuddin berkata kos bagi setiap kapal peronda dijangka tidak lebih daripada RM250 juta.

Hishammuddin turut mengiringi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semasa lawatan ke China apabila perjanjian itu dimuktamadkan minggu lepas.

Perjanjian itu adalah usaha sama antara Boustead Naval Shipyard Malaysia Sdn Bhd dan China Shipbuilding & Offshore International Co Ltd.

Kapal peronda pertama dijangka siap dalam tempoh 24 bulan dari pada tarikh kontrak ditandatangani.

Kapal-kapal ini merupakan kapal peronda yang boleh membawa peluru berpandu. Ia juga boleh dilengkapi dengan dek helikopter.

Kapal tersebut biasanya digunakan untuk membuat rondaan di kawasan pantai, tetapi ia juga boleh digunakan untuk misi mencari dan menyelamat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here