Pembebasan
Image via Perak Today

KUALA LUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad enggan berterus terang dalam isu pembebasan Anwar Ibrahim kerana apa yang penting adalah menukar kerajaan sedia ada.

“Jika Najib tidak ditukar, anda tidak boleh bercakap tentang membebaskan Anwar. Apa pun, ia tidak akan berlaku.

“Kita perlu menentukan keutamaan kami. Dan keutamaan kami adalah untuk memastikan bahawa Najib dan partinya tidak akan menang dalam pilihan raya umum akan datang, katanya merujuk kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Beliau berkata demikian ketika ditanya sama ada beliau menyokong kempen Bebaskan Anwar selepas menghadiri majlis pelancaran buku biografi tentang isterinya, Dr Siti Hasmah, bertajuk “My Name is Hasmah.”

Anwar sedang menjalani hukuman penjara lima tahun kerana meliwat pembantunya pada tahun 2008.

Apabila disebut-sebut untuk menggantikan Mahathir, Anwar dipecat oleh bekas Presiden Umno pada tahun 1998 atas alasan rasuah dan liwat.

Ramai dalam PKR masih menyalahkan Tun M, Perdana Menteri paling lama berkhidmat di Malaysia di atas tindakan ke atas Anwar.

Mahathir bagaimanapun berkata beliau menghargai bahawa Anwar menyatakan parti baru yang ditubuhkan beliau adalah satu langkah positif.

“Persetujuannya adalah sesuatu yang kita hargai.”

Mahathir pada minggu lepas mengumumkan parti baru dalam perancangan, akan mewujudkan satu pakatan pembangkang baru bagi menghadapi Barisan Nasional.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here