Anak sulung Ketua Umum PKR, Nurul Izzah Anwar kini dilihat ‘pasrah’ berhubung isu pembebasan ayahnya, Anwar Ibrahim.

Bercakap kepada pemberita di Ibu pejabat PKR, di sini, Izzah berkata, tiada lagi rayuan berhubung perkara berkenaan.

“Jadi kempen (pembebasan Anwar), saya tak perlu pinta dan rayu kepada pembebasan, kerana kita mempunyai pihak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang telah perakui (perlunya pembebasan Anwar),” katanya selepas sidang medianya disini, hari ini.

Katanya lagi, justeru itu kerajaan perlu melakukan perkara ‘sepatutnya’, kerana isu pembebasan Anwar ini telah dinyatakan oleh banyak pihak.

“Pesuruhjaya Hak Asasi PBB, Putera Zeid Ra’ad mengakui Datuk Seri Anwar Ibrahim wajib dibebaskan serta-merta.

“Pada saya ini merupakan satu bentuk pembuktian…Ini termasuk fatwa Sheikh Yusuf Al-Qardawi berhubung pembebasan itu,” katanya.

Terdahulu dalam sidang medianya, Nurul Izzah yang juga merupakan Naib Presiden PKR, melancarkan promosi jualan kuih bulan ‘Reformasi’.

Berhubung isu pembebasan Anwar, sebelum ini, keluarga Anwar beberapa kali telah berusaha untuk mendesak agar Anwar dibebaskan daripada hukuman penjara.

Dimana pada 24 Februari lalu, keluarga Anwar telah menghantar permohonan pengampunan Diraja di atas kesalahan meliwat bekas pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil berkata, isteri Anwar, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail dan anaknya, Nurul Nuha Anwar telah menghantar permohonan itu ke Istana Negara, manakala Nurul Izzah telah menghantar satu permohonan surat rasmi untuk maklum permohonan pengampunan Diraja ke Parlimen.

Terdahulu, Mahkamah Persekutuan mengekalkan hukuman penjara lima tahun ke atas Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Februari 2015.

Mahkamah Persekutuan mendapati  Anwar bersalah atas kesalahan meliwat Saiful Bukhari tujuh tahun lalu.- MUHAMMAD SHAMSUL ABD GHANI (SINAR)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here