Polis telah menangkap pemandu kenderaan Hilux yang dipercayai melanggar lari atlet basikal PARA KL2017.

Pemandu itu ditahan selepas membuat laporan polis sendiri di balai polis Kampung Baru Subang beberapa jam selepas kemalangan itu.

Menurut polis, dia telah dibawa ke jabatan polis trafik Kuala Selangor untuk tindakan selanjutnya.

Ketua Polis Kuala Selangor Superintendan Ruslan Abdullah berkata pihak polis sedang menyiasat kes itu di bawah Seksyen 43 Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Seksyen 43 Akta menetapkan bahawa sesiapa yang didapati bersalah memandu tanpa perhatian, atau tanpa pertimbangan pengguna jalan raya lain, hendaklah dihukum dengan denda minimum RM4,000 dan tidak melebihi RM10,000.

Mereka yang didapati bersalah di bawah undang-undang ini juga bertanggungjawab untuk dipenjarakan maksimum selama 12 bulan.
para kl2017
Kemalangan itu berlaku berhampiran Lebuhraya Latar pada 10.50 pagi Khamis.

Jurulatih berbasikal kebangsaan Johari Nayan sedang menjalani latihan bersama pasukan pelumba Mohd Riz Rizal Zainal, 31; Khairul Azwan Wahab, 25; Nur Syafiq Suhaimy, 19; dan Khairul Nizam Mohd Ali, 23; apabila pemandu Hilux tersebut merempuh mereka.

Mangsa-mangsa mengalami beberapa kecederaan dan dihantar ke Hospital Sungai Buloh untuk rawatan.

Ruslan sebelum ini berkata para atlet berbasikal di lorong tengah apabila mendekati jalan keluar Bandar Tasik Puteri, ketika mereka menuju ke arah Rawang dari Ijok.

“Polis percaya bahawa pemandu Hilux ini telah mengubah lorong untuk masuk ke susur keluar Bandar Tasik Puteri apabila ia melanggar mangsa,” kata Ruslan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here