PAS Wilayah

KUALA LUMPUR: PAS Wilayah Persekutuan sasar  sembilan kerusi Parlimen di sini, termasuk Lembah Pantai dan Batu, yang dipegang oleh Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dan Tian Chua.

Pesuruhjayanya, Mohamad Noor Mohamad, berkata parti itu juga mahu menarik undi orang Islam di kawasan-kawasan di mana DAP mendapat sokongan majoriti, seperti Segambut (dipegang oleh Lim Lip Eng) dalam pilihan raya akan datang 14 umum (PRU-14).

“Keputusan ini adalah selaras dengan yang dibuat oleh Majlis Syura kami untuk ‘tahaluf siyasi’ (kerjasama politik) dengan PKR ditamatkan,” katanya kepada pemberita semasa konvensyen pilihan raya PAS FT ‘yang diadakan di sini hari ini.

Terdapat 11 kawasan Parlimen di kawasan Wilayah Persekutuan itu, sebagai tambahan kepada masing-masing satu di Putrajaya dan Labuan, yang juga Wilayah Persekutuan.

PAS gagal memenangi mana-mana mereka pada pilihan raya umum lepas pada Mei 2013.

Allahyarham Dr Lo ‘Lo’ Mohamad Ghazali adalah Ahli Parlimen terakhir parti itu selepas memenangi kerusi Titiwangsa itu pada pilihan raya umum Mac 2008. Beliau meninggal dunia akibat kanser pada bulan Julai 2011.

“Kami melihat bahawa sokongan untuk PAS semakin kuat, terutama di kalangan Melayu-Islam, sama seperti Kita masih mendapat sokongan pengundi bukan Islam.”

Ditanya mengenai peluang parti itu di Segambut, Noor berkata, kajian telah menunjukkan bahawa tidak semua pengundi di sana menyokong DAP.

“Sasaran pertama kami adalah, sudah tentu, untuk mendapatkan orang-orang Islam untuk mengundi PAS di Segambut, selain daripada Cina dan India kerana tidak semua daripada mereka mengundi DAP.”

Pada pilihan raya 2013, Lim memenangi kawasan itu dengan majoriti 19.199 undi berbanding Barisan Nasional (BN). Daripada 75.631 pengundi berdaftar, Lim mendapat 41.383 manakala BN Jayanthi Devi Balaguru mendapat 22.184.

Di Lembah Pantai, Nurul Izzah menewaskan dua pencabar lain dengan majoriti 1,847 undi. Daripada 72.396 pengundi berdaftar di sana, beliau telah mendapat 31.008 undi berbanding calon BN Raja Nong Chik Zainal Abidin 29.161 bebas Rusli Baba 167.

Di Batu, Tian Chua diketepikan empat yang lain dengan majoriti 13,284 undi. Daripada 85.402 pengundi berdaftar, beliau mengumpulkan 41.672 undi manakala BN Dominic Lau Hoe Chai mendapat 28.388, Berjasa Hashim Karim mendapat 949, dan calon bebas Nazariah Abbas dan Atan Jasin masing-masing berjaya 209 dan 164 undi.

Sementara itu, Ketua Penerangan PAS Nasrudin Hasan menolak pendapat penganalisis yang meramalkan bahawa langkah PAS untuk menamatkan kerjasama dengan PKR akan memberi manfaat kepada BN lagi.

Beliau berkata PAS mempunyai peluang untuk menang dalam PRU14 kerana “perkembangan politik terkini” dan menambah bahawa parti itu akan mungkin meletakkan calon di 100 kerusi Parlimen, yang mana 40 dijangka akan menang dengan mudah.

Presiden PAS Abdul Hadi Awang telah dilaporkan berkata bahawa parti itu akan bertanding 80 kerusi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here