PAS Undi

KUALA LUMPUR: Bajet 2017 berjaya diluluskan melalui peringkat dasar malam tadi dan  kebanyakan ahli parlimen mengambil bahagian dalam proses pengundian kecuali Ahli Parlimen PAS.

Sebelas daripada 14 wakil-wakil dari parti Islam itu memilih untuk tidak mengundi untuk bajet, manakala presidennya, Abdul Hadi Awang (PAS-Marang), tidak menghadiri sesi tersebut.

Dua yang lain ialah Wan Hassan Mohd Ramli (PAS-Dungun) dan Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) adalah satu-satunya orang yang mengundi, mengundi tidak kepada bajet.

Apabila ditanya tentang sebab mengapa PAS berkecuali daripada mengundi, Nasrudin Hassan Tantawi (PAS-Temerloh) berkata ia adalah kerana mereka menyokong aspek-aspek tertentu daripada bajet tetapi tidak bersetuju dengan orang lain.

“PAS telah memilih pendekatan sendiri.”

“Ada perkara yang kita menentang dan kita sudah menentangnya semasa perbahasan. Ini termasuk GST (cukai barangan dan perkhidmatan) dan 1MDB juga, “katanya kepada pemberita di luar lobi Parlimen di sini.

Beliau berkata perbincangan lanjut akan diadakan pada masa yang sesuai  apabila Bajet 2017 diundi pada peringkat jawatankuasa.

Perbahasan mengenai bajet di peringkat dasar diadakan petang semalam dan telah diluluskan dengan 117 undi menyokong dan 70 undi menentang.

Bajet akan diteruskan  ke peringkat jawatankuasa di mana proses perbahasan dan penggulungan sekali lagi akan berulang.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here