Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng hari ini menolak kemungkinan Pas akan melancarkan satu cabaran yang serius dalam Pilihan Raya Umum PRU14 yang akan datang.

Beliau percaya pilihan raya akan turun ke perlumbaan dua kuda antara Barisan Nasional dan Pakatan Harapan, tanpa kemungkinan kemenangan Pas.

Guan Eng, yang juga timbalan presiden Pakatan Harapan, memberitahu pemberita bahawa parti Islam itu tidak mempunyai cita-cita untuk membentuk kerajaan baru, dengan itu mereka boleh kehilangan undi.

“Pas bertanding demi bertanding, arahan politik mereka telah berubah daripada menentang BN dan Umno untuk bekerja dengan diam-diam dengan mereka.

“Penyokong mereka juga mahu perubahan kerajaan. Mereka mempunyai penyokong tegar mereka sendiri tetapi mereka akan menghadapi kerugian di mana-mana, malah kemungkinan kehilangan Kelantan kelihatan nyata,” katanya pada sidang akhbar hari ini.

Beliau menjawab soalan Pakatan Harapan yang menghadapi defisit undi yang mungkin berikutan keputusan parti itu tidak berfungsi dengan Pas untuk pilihan raya umum akan datang.

Lim percaya bahawa pergaduhan tiga penjuru itu akan memberi kesan bukan hanya kepada Pakatan Harapan, tetapi juga Pas dan BN.

“Melihat kepada analisis kami, ada segalanya untuk dimainkan. Dengan Tun Dr Mahathir Mohamad meninggalkan Umno dan membentuk PPBM (Parti Pribumi Bersatu Malaysia, mereka juga boleh kehilangan undi manakala Pas hanya boleh mendapat undi Umno,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here