PAS Selangor memberi notis hari ini bahawa ia akan bertanding di kerusi negeri yang kini dipengerusikan oleh presiden PKR Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Timbalannya, Azmin Ali pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

“Bersedia untuk itu,” kata Pesuruhjaya PAS Sallehin Mukhyi pada sidang akhbar di sini.

Wan Azizah memenangi kerusi DUN Kajang pada pilihan raya kecil pada tahun 2014 dengan majoriti 5,379 manakala Azmin, menteri besar, mengekalkan kerusi DUN Bukit Antarabangsa dalam PR13 dengan margin 4,044 undi.

Azmin juga mewakili kawasan Parlimen Gombak yang dimenanginya pada 2008 dan dikekalkan dalam PRU13 dengan majoriti 4,734 undi.

Sallehin berkata PAS sentiasa berminat untuk bertanding di banyak kerusi di Selangor tetapi ia memberi laluan kepada sesetengah kawasan ke PKR selepas dibentuk.

“Jadi, adalah tepat bagi PAS untuk mengembalikan kerusi yang kita berikan kepada PKR, termasuk Gombak,” katanya.

Beliau berkata walaupun dalam hal pencalonan menteri besar Selangor selepas pilihan raya umum lepas, presiden PAS mencadangkan jawatan diberikan kepada PKR, walaupun PAS memenangi 15 kerusi, satu lagi PKR, katanya.

Sallehin, yang merupakan ADUN Sabak, berkata partinya akan meletakkan calon dalam sekurang-kurangnya 42 kerusi negeri di Selangor dalam PRU14.

Beliau berkata PAS sudah bersedia untuk menghadapi pertandingan tiga penjuru atau lebih.

“Sekiranya pertandingan 3 penjuru berlaku di Selangor, bukanlah salah PAS. DAP dan Amanah adalah mereka yang mengeluarkan kenyataan yang ingin meletakkan calon dalam kerusi PAS, “katanya.

Menurutnya, keputusan untuk bertanding di sekurang-kurangnya 42 kerusi negeri di Selangor telah disokong oleh kepimpinan negara PAS, dan dia yakin parti itu akan menang di dalamnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here