PAS

ALOR STAR: Pas telah berkata mereka akan menjadi blok ketiga dalam Pilihan Raya Umum (PRU-14)  akan datang dengan mengambil alih empat negeri dan 40 kerusi Parlimen.

Timbalan Presiden Pas Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, semasa Muktamar ke-63 parti itu di sini berkata, keputusan untuk tidak mempunyai hubungan politik dengan pihak lain itu dibuat selepas mengambil kira isu-isu dan krisis yang dihadapi oleh mereka.

Dalam usaha untuk mengelakkan krisis seperti itu, Tuan Ibrahim berkata parti Islam akan bergerak ke arah politik matang dalam memenangi hati rakyat, bukan serangan peribadi.

“Kiri (pembangkang) dan kanan (kerajaan) telah berhujah dan menghadapi pelbagai krisis. Inilah sebabnya mengapa kita mahu bergerak ke arah politik matang.

“Ini selaras dengan hasrat presiden. Kita mesti mencari jalan untuk meningkatkan negara ini dan Pas memang satu alternatif untuk rakyat,” katanya ketika merasmikan perhimpunan Pemuda Pas di Kompleks Pas Kedah, di sini hari ini.

Tuan Ibrahim dalam ucapannya juga menetapkan nada untuk PRU14, menyeru golongan belia untuk meningkatkan permainan mereka dalam menangani provokasi melalui media sosial.

Dengan berbuat demikian, beliau berkata golongan belia perlu bersatu untuk memastikan bahawa sebarang provokasi dicipta oleh musuh-musuh tidak akan memberi kesan kepada Pas dalam apa jua cara.

“Timbalan Perdana Menteri (Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi) telah mengumumkan di Kelantan bahawa mereka mahu menjadikan negeri ini ‘biru’ lagi dengan menjatuhkan kerajaan negeri Pas.

“Kita harus ingat perjuangan kami ketika itu … apa yang ia adalah seperti untuk (bekas Mursyidul lewat Datuk) Nik Abdul Aziz Nik Mat … ingat semua keringat dan air mata kami terpaksa bertahan sebelum kita akhirnya berjaya menguasai Kelantan. ”

“Tetapi, Insya-Allah, kita akan menjaga Kelantan dan pada masa yang sama, kami sekali lagi akan menangkap Kedah dan Terengganu selain daripada terus memerintah Selangor.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here