KUALA LUMPUR: PAS bantah kepada SPR berkenaan isu pengundi pengundi di Kelantan yang dikatakan memihak kepada Barisan Nasional.

Timbalan Presidennya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, parti itu bercadang untuk memfailkan aduan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

“Kita akan bertemu Suruhanjaya Pilihan Raya untuk membuat bantahan kerana kita mendapati peralihan besar pengundi di beberapa kawasan di Kelantan,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Kerja Pusat PAS khas di ibu pejabat parti di sini, Khamis.

Beliau berkata jawatankuasa itu akan mengarahkan ahli parlimen PAS di 195 kerusi Dewan Undangan Negeri dan Parlimen untuk melaporkan sebarang pergerakan pengundi di kawasan mereka.

Tuan Ibrahim berkata pergerakan pengundi adalah mungkin kerana SPR  peraturan baru tidak memerlukan draf pilihan raya untuk didedahkan kepada umum.

Anggota Dewan Undangan Negeri Temangan Datuk Mohamed Fadzli Hassan berkata pergerakan pengundi bertujuan untuk menewaskan PAS di negeri ini pada pilihan raya umum akan datang.

“Terdapat proses peralihan pengundi. Tumpuan adalah untuk meningkatkan jumlah kerusi untuk BN untuk menggulingkan kerajaan negeri. Ini adalah tidak demokratik, “katanya.

Beliau mendakwa pengundi yang telah dipindahkan adalah penyokong tegar Barisan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here