Pas Kelantan telah melawan ketika Lim Guan Eng mendakwa bahawa Pas tidak akan menang pada Pilihan Raya Umum PRU14 kenana enggan menyertai Pakatan Harapan.

Ketua Pemuda Pas Kelantan, Ahmad Fadhli Shaari, mengatakan DAP sebaliknya akan bimbang tentang bilangan kerusi yang terhad di Pulau Pinang.

“Mereka (DAP) hanya mempunyai 19 kerusi (di Pulau Pinang), yang menjadikannya mustahil untuk membentuk kerajaan negeri tanpa kerjasama pihak-pihak lain.

“Sebaliknya, Pas mempunyai cukup kerusi untuk membentuk kerajaan majoriti di Kelantan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ahmad Fadhli juga berkata DAP menghadapi risiko kehilangan kerusi mereka di Pulau Pinang sekiranya berlaku pergaduhan tiga penjuru.

Beliau berkata dalam kerusi di mana DAP akan menentang MCA atau Gerakan, pengundi Muslim Melayu akan “hampir pasti” mengundi Pas.

Ahmad Fadhli berkata, Lim, yang juga ketua menteri Pulau Pinang, dilihat sebagai “mengalami kehilangan ingatan” berikutan serangan ke atas Pas.

“Adakah dia lupa bahawa DAP yang memotong hubungan dengan Pas pada 2015, yang menyebabkan perpecahan Pakatan Rakyat ketika itu?

“Bagaimana dia boleh meminta Pas untuk bekerjasama dengan Pakatan Harapan apabila sebelum ini, Pakatan Rakyat dikebumikan kerana DAP tidak dapat menerima prinsip Pas?”

Lim dipetik sebagai berkata semalam bahawa “Pas akan kalah di mana-mana dan kebarangkalian kehilangan Kelantan juga kelihatan nyata”.

Lim berkata pengundi hanya mempunyai dua pilihan dalam PR14 – BN atau Pakatan Harapan. Beliau juga menolak kemungkinan Pas memenangi PRU14 dan membentuk kerajaan persekutuan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here