Parti Warisan

KOTA KINABALU: Presiden Parti Warisan Sabah Datuk Mohd Shafie Apdal berkata mereka bersedia untuk membentuk pakatan pembangkang dengan rakan dipercayai tetapi berdiri teguh menentang Barisan Nasional.

“Pintu kami masih terbuka. Kami sedar bahawa kami (pembangkang) perlu jelas pada pendirian kami, “kata bekas Naib Presiden Umno, yang keluar parti untuk membentuk Warisan.

Bercakap kepada pemberita selepas majlis makan malam dana Kaamatan berkata partinya perlu bekerjasama dengan pihak-pihak lain untuk melancarkan satu cabaran kepada kerajaan yang memerintah.

Bagaimanapun, beliau berkata, sebarang perjanjian dengan pihak-pihak lain akan bergantung kepada kesetiaan mereka ke arah tujuan pembangkang, kerana dia takut bahawa beberapa parti politik mungkin menjadi parti mesra-BN.

“Saya tahu bahawa kita tidak boleh melakukannya sendiri tetapi kebimbangan kami adalah bahawa jika parti-parti pembangkang tersebut adalah mesra Barisan Nasional dan mereka mungkin melompat ke BN.

“Ia akan menjadi satu pengkhianatan kepercayaan rakyat,” katanya sebagai respons kepada ramalan penganalisis politik di mana pembangkang Sabah terlalu lemah untuk menewaskan Barisan diketuai oleh Ketua Menteri Datuk Musa Aman.

Shafie membayangkan bahawa dia adalah hak semua parti-parti pembangkang seperti PKR  DAP, dan juga Parti Cinta Sabah (PCS) kerana mereka sentiasa tegas dalam peranan mereka sebagai lawan kepada Barisan.

Shafie tidak berminat untuk bekerjasama dengan presiden STAR Sabah Datuk Dr Jeffrey Kitingan, Presiden Parti Maju Sabah Datuk Yong Teck Lee dan Presiden Parti Harapan Rakyat Sabah Datuk Lajim Ukin, yang merupakan sebahagian daripada Gabungan Sabah atau United Sabah Alliance.

Shafie berkata beliau sedar maklum balas daripada alasan bahawa Warisan mungkin tidak dapat untuk berkhidmat dengan berkesan rakyat di kawasan-kawasan tertentu berbanding dengan parti tempatan yang lain.

Shafie berkata tanpa mengambil kira jumlah kerusi yang mereka menang dalam pilihan raya akan datang, mereka bersedia untuk berdiri kukuh di pihak pembangkang dan tidak bekerjasama dengan Barisan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here