Parti Warisan

KOTA KINABALU: Parti Warisan Sabah hari ini mempertahankan kenyataan Menteri Pelancongan Sarawak Abdul Karim Rahman Hamzah berikutan kritikan sinis oleh Datuk Seri Nazri Aziz dalam isu cukai pelancongan.

Semalam, Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Nazri Aziz membidas Karim yangg menggesa Putrajaya menangguhkan Cukai Pelancongan kerana undang-undang itu tidak harus dilaksanakan tanpa berunding dengan kerajaan Sarawak, sejajar dengan semangat Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Nazri berkata tidak ada keperluan untuk Karim untuk mengingatkan MA63 itu, sambil menambah bahawa cukai tersebut adalah merupakan cukai persekutuan, maka Sabah dan Sarawak terikat dengan perkara yang sama.

Karim, ADUN Asajaya, baru-baru dinaikkan pangkat ke jawatan menteri penuh dalam Kabinet Sarawak.

“Anda tidak perlu bercakap besar dalam politik. Jika anda mahu untuk menunjukkan samseng (samseng), kita samseng lebih besar, “

Nazri dipetik sebagai berkata, sambil menambah Karim sepatutnya datang untuk berjumpa dengannya  jika” beliau tidak faham “.

Tetapi kritikan sinis Nazri menarik perhatian Naib Presiden Warisan Junz Wong, yang melihat kenyataan Nazri sebagai “contoh utama” pemimpin  yang angkuh keangkuhan  terutama dalam perkara-perkara yang berkaitan dengan Sabah dan Sarawak.

“Bagi Sabah dan Sarawak, perdebatan kami adalah mengenai cukai selain daripada mekanismenya tetapi kerajaan persekutuan melaksanakannya tanpa mengira pertimbangan mengenai kesan ke atas negeri ini dan rakyatnya,”.

“Dan ini tidak selaras dengan semangat MA63 dan menjelaskan banyak kemunafikan Putrajaya apabila mereka mengatakan bahawa mereka akan menghormati MA63 itu.”

November lepas, semasa program Soal Jawab TV3, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, Putrajaya adalah “sepenuhnya komited” untuk MA63.

Wong berkata, Karim hanya menyuarakan kebimbangan rakyat Sarawak dan ini tidak akan menjadi perlu jika Putrajaya telah meminta pandangan kerajaan negeri, pihak industri dan orang ramai.

“Saya hormat dengan pendirian Karim  walaupun berada dalam BN, beliau telah bersuara untuk rakyat. Sebaliknya, kerajaan Sabah berkata ia perlu mengkaji perkara itu. Apa lagi yang ada untuk belajar? Cukai Pelancongan akan berkuat kuasa pada 1 Julai.

“Kerajaan Sabah tidak berani menyatakan pendiriannya.”

“Saya tidak boleh percaya ini adalah orang yang kerajaan hantar untuk mempromosikan Malaysia kepada dunia.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here