Parti Harapan

KUALA LUMPUR: Sebuah parti politik baru yang terdiri kebanyakannya daripada bekas dan ahli-ahli PKR yang sedia ada telah ditubuhkan sebagai alternatif kepada PKR pada pilihan raya umum akan datang.

Nama yang dipilih adalah Parti Harapan Malaysia (PHM) di mana bekas Presiden Lean Amar Umbi PKR, Johari Musa berkata parti itu telah ditubuhkan untuk memberi platorm kepada ahli-ahli PKR platform untuk bekerja ke arah tujuan politik yang tulen.

Beliau berkata kira-kira 35 peratus daripada pemimpin dan ahli PKR yang sedia ada telah menyatakan kekecewaan mereka terhadap kepimpinan semasa.

“Ramai pemimpin PKR dan ahli hanya menunggu untuk meninggalkan parti. Ramai yang tidak menjangkakan PKR akan mengkhianati rakan yang baik Pas.”

“Mereka telah menggesa untuk parti baru yang akan ditubuhkan untuk mendapatkan suara mereka didengar. Kami mahu parti bersih yang akan bekerja ke arah kebaikan negara.

“Kami adalah antara pemimpin terawal PKR ketika ia ditubuhkan pada tahun 1999. Kami amat kecewa dengan keadaan PKR hari ini di bawah kuasa Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, “katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Johari, yang juga Timbalan Presiden PHM dan bekas Timbalan Ketua cawangan PKR Lembah Pantai, berkata parti yang baru ditubuhkan akan menjadi berbilang kaum.

“Kami telah mengemukakan permohonan untuk membentuk parti pada 10 Dis 2015 selepas perbincangan panjang lebar dengan semasa PKR dan bekas ahli.

“Pendaftar Pertubuhan (RoS) pada 6 Dis 2016 bersetuju dengan PHM pro-tem untuk membayar yuran pendaftaran pada nama parti itu.

“Bagaimanapun, kami agak kecewa kerana sehingga hari ini kita masih menunggu kelulusan. Kami berharap RoS akan meluluskan ini tidak lama lagi.”

Ini, Johari berkata bermakna Pakatan Harapan tidak lagi boleh menggunakan nama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here