Pakatan

PETALING JAYA: Pakatan Harapan (PH) akan mendedahkan barisan kepimpinan pada minggu depan selewat-lewatnya sebelum senarai itu dihantar Pendaftar Pertubuhan (RoS).

Senarai nama tersebut telah dipersetujui oleh semua empat anggota PH – PKR, DAP, Amanah dan PPBM – pada mesyuarat majlis presiden di ibu pejabat PPBM di sini hari ini, menurut Ketua Pembangkang dan Presiden PKR Dr Wan Azizah Wan Ismail pada sidang media.

Walau bagaimanapun, tiada keputusan dapat dicapai mengenai isu calon Perdana Menteri jika gabungan itu memenangi pilihan raya umum ke-14 akan datang.

Menjawab soalan pada sidang media yang sama, Ketua Sekretariat PH Saifuddin Abdullah berkata calon PM perlu dibincangkan di “lebih terperinci”.

Presiden PPBM Muhyiddin Yassin enggan mengulas mengenai isu calon PM atau barisan kepimpinan, sambil menambah bahawa media perlu menunggu untuk kenyataan rasmi parti itu.

Wan Azizah berkata mesyuarat majlis presiden membincangkan semua isu yang berkaitan dengan PH termasuk struktur organisasinya.

“Kami mendapat persetujuan penuh kepada beberapa keputusan penting semasa mesyuarat dan kami akan mengumumkan bahagian barisan kepimpinan untuk dikemukakan kepada RoS minggu depan,” katanya.

Beliau melahirkan keyakinan bahawa kepimpinan tertinggi akan membawa PH ke hadapan untuk membawa perubahan positif kepada politik Malaysia.

Sementara itu, Timbalan Presiden PPBM Mukhriz Mahathir menolak carta organisasi palsu yang diedarkan di mana ia  menunjukkan Dr Mahathir Mohamad sebagai pengerusi PH, Muhyiddin sebagai Presiden dan  Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim sebagai penasihat.

“Tidak ada kebocoran (senarai PH). Kami mempunyai senarai yang barisan kepimpinan yang berbeza daripada yang diedarkan, “katanya.

Selain Dr Mahathir, Muhyiddin dan Anwar, senarai itu palsu juga menunjukkan Wan Azizah sebagai Timbalan Pengerusi dan Timbalan Presiden PKR Azmin Ali sebagai Timbalan PH presiden.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan Presiden Amanah Mohamad Sabu muncul di senarai sebagai naib presiden.

1 COMMENT

  1. bila pakatan harapan nak bentuk kabinet bayangan? canang sana sini “we are government in waiting”. be transparent please.. show to the people siapa nak jadi menteri bayangan? if not, belum layakla jadi kerajaan. belum dapat menambat kepercayaan public.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here