Pakatan Harapan Selangor masih tidak mengadakan perbincangan rundingan pengagihan kerusi Dewan Undangan Negeri Selangor, walaupun tarikh akhir penyerahan adalah 31 Januari.

Selain itu, jawatankuasa khas untuk berunding pembahagian kerusi untuk empat parti komponen pakatan itu turut belum ditubuhkan.

Keadaan ini akan berterusan kerana PKR masih gigih ingin mendapatkan sokongan PAS dan mempercayai mereka akan gagal tanpa bantuan PAS.

Pengarah Komunikasi Negeri Amanah Jamzuri Ardani berkata pihaknya telah menghantar surat kepada pengerusi PH Mohamed Azmin Ali, meminta bahawa jawatankuasa khas ditubuhkan segera untuk membincangkan pembahagian kerusi.

Tetapi tiada sebarang balas dari Azmin.

Jamzuri berkata perbincangan mengenai pembahagian kerusi telah bermula di kalangan sesetengah parti komponen PH, tetapi hanya tidak rasmi.

Tanpa persefahaman semua pihak, keempat-empat pihak masih belum datang bersama-sama untuk secara rasmi membincangkan perkara itu.

Sumber turut mengatakan mesyuarat Jentera Pilihan Raya PH minggu lalu gagal mencapai persetujuan mengenai pembahagian kerusi.

“The wakil berkata mereka hadir untuk bercakap tentang persediaan untuk pilihan raya, tidak bercakap tentang pembahagian kerusi. Jadi, mesyuarat itu berakhir 30 minit kemudian,” kata sumber itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here