Pakatan
Image via FMT

KUALA LUMPUR – Setiausaha Kerja Pakatan Harapan, Datuk Saifuddin Abdullah menyambut baik kenyataan pemimpin PAS, Datuk Mustafa Ali bahawa parti itu bersedia untuk berbincang dengan PKR dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

Saifuddin juga menekankan ikrar Pengarah Pilihan Raya PAS di satu majlis anjuran PAS di Kemaman, Terengganu malam tadi bahawa parti Islam pembangkang tidak akan bersekutu dengan Umno pada pilihan raya umum akan datang.

“Saya menganggap ini sebagai satu perkembangan positif ke arah membina pakatan pembangkang yang kuat untuk membolehkan ‘satu lawan satu’ ¬†antara pembangkang terhadap BN (Barisan Nasional) pada PRU-14,” kata Saifuddin dalam satu kenyataan.

“Saya yakin bahawa ini adalah apa yang diinginkan oleh orang-orang yang telah menolak BN. Rakyat mahu pembangkang untuk bekerja sebagai satu gabungan besar dan kuat, tambah pemimpin PKR itu.

Portal berita Malaysiakini melaporkan Timbalan Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) Salahuddin Ayub berkata dalam ucapan pada majlis sambutan ulang tahun pertama Wilayah Persekutuan Amanah malam tadi bahawa semua parti-parti pembangkang perlu bersatu menentang BN dalam pilihan raya umum ke-14.

“Mana-mana pihak yang tidak mahu bersama dengan pembangkang, menghantar mesej yang jelas kepada rakyat bahawa ia adalah dengan Umno,”

Presiden PPBM Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang turut berucap pada majlis Kemaman, menggesa PAS duduk dengan parti-parti pembangkang lain untuk membentuk satu gabungan formal atau pakatan pilihan raya.

Tetapi Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dilaporkan menyerang DAP pada majlis Kemaman, menuduh parti sekular menentang prinsip Islam.

“PAS hanya boleh bekerja bersama-sama dengan mana-mana pihak yang mahu menegakkan Islam,” beliau dipetik berkata oleh akhbar berbahasa ¬†Sinar Harian.

PAS dan DAP kekal bermusuhan antara satu sama lain sejak perpecahan Pakatan Rakyat.

Dua pakatan pembangkang sejak muncul: satu adalah Pakatan Harapan yang terdiri daripada DAP, PKR dan Amanah yang berumur satu tahun, yang terdiri daripada bekas anggota progresif PAS. Yang lain adalah pimpinan PAS Gagasan Sejahtera dibentuk dengan sedikit diketahui Parti Ikatan Bangsa oleh bekas Menteri Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here