Obama

WASHINGTON: Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama telah menangguhkan usaha untuk mendapatkan kelulusan Kongres bagi perjanjian perdagangan bebas Asia (TPPA) sebelum Presiden dipilih Donald Trump mengambil alih pejabat.

Para pegawai kerajaan juga berkata Obama akan cuba untuk menjelaskan keadaan kepada pemimpin-pemimpin daripada 11 negara-negara lain minggu depan apabila beliau menghadiri sidang kemuncak serantau di Peru.

Setiausaha kabinet Obama dan Pejabat Wakil Perdagangan AS telah melobi penggubal undang-undang untuk beberapa bulan untuk kelulusan Kongres namun kemenangan Trump telag mengubah perancangan tersebut. Ia ditambah lagi dengan kemenangan besar parti Republikan di Kongres.

“Kami telah bekerja rapat dengan Kongres untuk menyelesaikan isu-isu tertunggak dan bersedia untuk bergerak ke hadapan, tetapi ini adalah satu proses perundangan dan ia terpulang kepada pemimpin kongres sama ada ia diluluskan atau tidak,” kata jurucakap USTR Matt McAlvanah dalam satu kenyataan.

Pada hari Rabu, Pemimpin Majoriti Senat Mitch McConnell berkata beliau akan berbincang dengan Trump mengenai TPP.

Trump menentang  TPP semasa kempen beliau dan menggelag ia sebagai memanggil ia satu “bencana” kepada negaranya.  Penentangan itu telah menyebabkan negeri-negeri- seperti Ohio, Michigan, Wisconsin dan Pennsylvania mengundi Trump.

Trump berkata, beliau akan membatalkan TPP, merundingkan semula Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara berusia 22 tahun.

Perjanjian TPP, rundingan lebih daripada lima tahun dan ditandatangani pada bulan Oktober 2015, bertujuan untuk mengurangkan halangan perdagangan dan meraih manfaat  negara yang mempunyai ekonomi pesat dan berkembang di Asia selain meningkatkan hubungan dengan sekutu AS di rantau ini dalam menghadapi pengaruh yang semakin meningkat di China.

 Timbalan Penasihat Keselamatan Negara, Wally Adeyemo kepada pemberita pada Jumaat bahawa Obama akan memberitahu negara-negara anggota TPP pada sidang kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik bahawa Amerika Syarikat akan terus terlibat dalam Asia, dan bahawa ia mengakui manfaat perdagangan dan tawaran itu masih realistik.

“Dari segi perjanjian TPP itu sendiri,  McConnell telah bercakap dengan itu dan ia sesuatu yang dia akan bekerja dengan Presiden terpilih untuk membincangkan halatuju dari perjanjian perdagangan pada masa akan datang,” kata Adeyemo. “Tetapi kita terus berfikir bahawa perjanjian ini amat baik untuk Amerika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here