nora danish
Cover image via Malay Mail

Pelakon Nora Danish telah mencadangkan bahawa artis diberi pengecualian cukai untuk jumlah yang mereka belanjakan untuk muncul menarik di khalayak ramai.

Dalam satu laporan oleh akhbar berbahasa Melayu Utusan Malaysia, model yang kini menjadi usahawan menggesa Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) untuk mempertimbangkan cadangan beliau, dengan mendakwa bahawa selebriti menghabiskan jumlah yang terlalu tinggi untuk mengekalkan penampilan mereka.

“Bagi saya sebagai rakyat Malaysia, adalah menjadi tanggungjawab kita untuk membayar cukai. Tetapi apa yang saya harapkan adalah untuk pengecualian sedikit untuk selebriti seperti kami, “beliau dipetik berkata.

“Cuma, pada zaman semasa kita membayar banyak untuk penampilan kami. Jadi, ini adalah sebahagian daripada kerjaya kami dan mungkin ia boleh dikira sebagai kos pekerjaan kami”

Menurut beliau, pengecualian itu akan memberi manfaat kepada artis dan selebriti yang bergantung kepada penampilan mereka di khalayak ramai.

Walaupun begitu, Nora yang menjual tudung melalui Owl beliau dengan jenama ND, berkata cukai itu adalah teratur kerana dia telah membayar secara konsisten.

Nora membuat kenyataan selepas selebriti Rozita Che Wan telah dihalang daripada meninggalkan negara untuk meraikan hari jadi anak perempuan berusia dua tahun beliau di London minggu lalu, kerana tunggakan cukai.

LHDN berkata minggu lepas bahawa 132.501 rakyat Malaysia telah dibenarkan ke luar negara sehingga September tahun ini kerana kegagalan mereka untuk membayar cukai.

Menurut Jabatan Imigresen, cukai tidak dibayar adalah sebab yang ketiga paling umum untuk larangan perjalanan ke atas rakyat Malaysia, yang juga telah meningkat lebih 50 peratus sejak tahun lepas.

Read more: ‘Saya, Nedim Belum Berkahwin’ – Nora Danish

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here