NFCorp
Image via Malaysia Times

KUALA LUMPUR: Naib Presiden PKR, Mohd Rafizi Ramli telah diperintahkan oleh Mahkamah Tinggi di sini untuk membayar National Feedlot Corp Sdn Bhd (NFCorp) Pengerusi Eksekutif Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail dan NFCorp sebanyak RM200,000 sebagai ganti rugi terhadap satu kenyataan berhubung dengan pinjaman untuk membeli hartanah KL Eco City.

Pesuruhjaya Hakim, Azizul Azmi Adnan memerintahkan Rafizi membayar RM150,000 kepada Mohamad Salleh dan RM50,000 kepada syarikat.

Dalam penghakimannya, Azizul berkata, berdasarkan keterangan dalam perbicaraan, tidak ada bukti bahawa dana awam telah digunakan sebagai cagaran atau jaminan atau selainnya meletakkannya dalam risiko. dan walaupun perdebatan Rafizi, yang merupakan defendan pertama telah diterima bahawa dia hanya bertujuan dana diagihkan kepada plaintif kedua NFCorp telah digunakan sebagai “leverage”.

“Saya mendapati kenyataan yang dibuat oleh Rafizi adalah fitnah kepada syarikat itu yang dikatakan menyalahgunakan hasil pendapatan daripada pinjaman kerajaan dengan membenarkan pengarahnya untuk meningkatkan pembiayaan dengan memanfaatkan deposit,” katanya.

Beliau berkata, tiada usaha yang dibuat oleh Rafizi untuk menghubungi Mohamad Salleh untuk mengesahkan kesimpulan bahawa dia telah diambil daripada kandungan dokumen bank, sambil menambah bahawa pada tarikh dokumen berkenaan telah dicetak pada 16 Feb, 2012, tawaran pinjaman itu telah ditarik balik.

“Dalam penghakiman saya, jika ada masa yang mencukupi untuk sediakan satu kenyataan akhbar, maka beliau mempunyai masa untuk  menghubungi plaintif untuk mendapatkan pengesahan dakwaan,” katanya.

Sementara itu, Azizul menolak tuntutan plaintif terhadap Mkini Dotcom Sdn Bhd, defendan kedua, atas alasan bahawa klip video itu adalah rakaman  daripada peristiwa sebenar yang berlaku dan laporan itu dilakukan dengan cara yang adil dan neutral.

Mahkamah juga mengarahkan Rafizi membayar RM100,000 dalam kos.

NFCorp dan Mohamad Salleh memfailkan saman fitnah pada 3 Jun 2013, lebih satu kenyataan berhubung dengan pinjaman untuk membeli hartanah KL Eco City.

Plaintif menamakan Rafizi yang juga Ahli Parlimen Pandan, dan pemilik portal berita Malaysiakini, Mkini Dotcom Sdn Bhd, sebagai defendan.

Dalam pernyataan tuntutannya, Mohamad Salleh berkata pada 7 Mac 2012, Rafizi memberi kenyataan fitnah pada sidang media di ibu pejabat PKR berhubung pembelian hartanah KL Eco City dan berita itu disiarkan dalam Malaysiakini hari itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here