Netizen

KUALA LUMPUR – Pakatan Harapan hari ini melancarkan tiga logo yang disenarai pendek untuk digunakan apabila ia secara rasmi mendaftarkan gabungan itu dengan Pendaftar Pertubuhan (RoS), tetapi reka bentuk dan warna pilihan yang terlalu ringkas telah mendapat respons yang kurang baik di kalangan rakyat.

Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli telah melancarkan reka bentuk melalui pengumuman  di Facebook pagi ini, memberitahu penyokong Pakatan Harapan dan rakyat Malaysia bahawa dia ingin beberapa maklum balas yang membina mengenai logo yang telah dipilih oleh Majlis Presiden PH pada minggu lepas.

“Pakatan Harapan akan mendaftarkan logo yang akan digunakan dalam masa dua minggu lagi. Majlis Presiden minggu lalu telah bersetuju dalam senarai terpilih logo berikut untuk dikongsi bersama dengan rakyat Malaysia untuk mendapatkan maklum balas mereka, kata Rafizi dalam Facebook.

Logo pertama mempunyai perkataan “Harapan” di hitam diikuti dengan latar belakang merah, dengan apa yang seolah-olah menjadi simbol matahari di atas Harapan perkataan.

harapan_a

Logo pertama mempunyai perkataan ‘Harapan’ hitam diikuti dengan latar belakang merah, dengan apa yang seolah-olah menjadi simbol matahari di atas Harapan perkataan.

harapan_b
Logo kedua adalah hampir sama kecuali bahawa latar belakang merah kini telah digantikan dengan yang kuning.

Logo kedua mempunyai perkataan ‘Harapan’ hitam diikuti dengan latar belakang kuning. – Foto melalui Facebook / Rafizi Ramli
pakatan_harapan_fb0305
Logo ketiga menggunakan tema merah dan putih warna serta penggunaan tanda bagus dengan warna merah, dan perkataan “Pakatan Harapan” dalam hitam di bawah. “Harapan” diberikan font yang lebih berani; mungkin untuk ia berdiri dengan lebih lanjut.

Netizen tidak gemar dengan pilihan sedia ada kerana ia tidak meyakinkan dan terllalu ringkas. Jika dilihat dari segi  tema warna,  ia seolah-olah tidak mewakili nada neutral bersesuaian kepada gabungan.

“Mereka perlu bantuan profesional. Logo tidak cukup meyakinkan, kelihatan seolah-olah tidak usaha yang cukup telah diambil ke dalam membuat reka bentuk ini. Terdapat banyak pereka grafik di luar sana yang bersedia untuk mengambil cabaran jika ini dibuat pertandingan, ” menurut netizen, Abu Aiman Perlu.

Seorang lagi pengguna, Amjad Awang berkata perkataan Pakatan Harapan perlu keluarkan logo yang lebih sesuai mewakili konsep “keadilan, perpaduan dan keamanan”

“Sebagai contoh penimbang yang telah digunakan oleh BN. Hmm. Memilih otak Tun M la … dia merupakan pilihan yang bijak apabila ia datang kepada ini, “kata Amjad.

“Ketiga-tiga logo yang tidak meyakinkan YB dan mengapa ia kelihatan seperti warna satu parti dominan dan telah menjadi latar belakang PH? Memerlukan lebih banyak pilihan kerana tiada apa yang boleh ditafsirkan dari logo semasa, “kata Engku Muhammad.

Pada hari Ahad, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengumumkan bahawa empat parti Pakatan Harapan telah membuat keputusan mengenai logo yang sama dan barisan kepimpinan untuk permohonan secara rasmi berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here