Nazir

Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar hari ini ditanya mengenai hubungannya dengan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad oleh Pengerusi CIMB Nazir Abdul Razak, adik kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak.

Nazir duduk di barisan hadapan dalam ucapan Nurul Izzah mengenai evolusi politik pada Forum Ekonomi Dunia di Phnom Penh.

Pada akhir ucapannya, Nurul mula mengambil soalan dan juga bertanya sama Nazir mempunyai sebarang soalan dalam fikiran, yang mendorong beliau untuk bertanya: “Bolehkah anda berkongsi sedikit lebih lanjut mengenai pertemuan pertama anda dengan Mahathir Mohamad selepas segala-galanya, adakah begitu mudah untuk memaafkan dia? ”

Nurul Izzah menjawab dengan mengatakan bahawa kali pertama matanya bertemu Mahathir adalah semasa masa yang amat sukar.

“Anda bercakap tentang hampir 20 tahun yang telah berlalu, beberapa tahun berulang alik ke penjara untuk melawat bapa saya.

“Tetapi saya fikir kita harus memahami bahawa anda mungkin membenci seorang lelaki kerana tindakan beliau, yang tidak boleh memperibadikan kewujudannya.

“Bagi saya, saya mengalu-alukan semua orang untuk menjadi sebahagian daripada agenda reformasi selama yang mereka adalah jelas bahawa tidak ada justifikasi untuk apa-apa jenis diktator atau autokrasi,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here