Namewee
Image via The Star

PUCHONG:  Namewee sekali lagi melalui video muzik, “Oh My God”, telah menghina kepelbagaian agama di Malaysia.

Dalam klip itu, Namewee dalam video yang berasingan yang dipanggil “Tokok” katanya sedar bahawa ia mungkin akan diharamkan di Malaysia, tetapi terus memuat turun di internet dengan niat untuk menggalakkan keharmonian agama.

“Perkara yang paling sukar dari semua adalah bahawa, video ini mungkin akan diharamkan di Malaysia. Anda akan memahami selepas anda menonton video muzik.

“Kami hanya mahu menggalakkan keharmonian dalam semua agama. Banyak negara mempunyai isu-isu agama … beberapa negara yang mempunyai konflik yang berterusan tanpa perdamaian,” katanya.

“Kami menggabungkan empat agama utama, perjalanan dan mempunyai masa yang hebat bersama-sama, ia adalah satu gambar yang jarang berlaku,” katanya.

Klip empat minit panjang diarahkan dan dihasilkan oleh Namewee dengan band dari Taiwan dipanggil Sembilan Satu-Satu dan video klip dibuat di tempat-tempat ibadat di Pulau Pinang.

Video ini bermula dengan “azan” (panggilan untuk solat), koir gereja dan deringan gong meditasi Buddha serta loceng kuil Hindu.

Namewee kemudiannya menggunakan istilah seperti “Namo Amitabha,” “Hallelujah”, “Om Mani Padme Hum” dan “Allah”.

Terdapat juga empat lelaki dalam video itu berpakaian seperti Jesus, abad kelima Buddha sami Xuan Zang, seorang imam Tao dan seorang lelaki memakai jubah putih dan serban.

Klip video yang telah dimuat naik di YouTube awal Ahad, telah mempunyai 40,799 views setakat ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here