Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, kehidupan 1500 manusia-ikan dijangka terjejas jika penambakan diteruskan.Kerajaan Persekutuan tidak akan meluluskan projek Penang South Reclamation yang dicadangkan jika ia tidak mesra alam dan akan menjejaskan rakyat.

“Jangan beritahu saya kita akan duduk diam. Adalah menjadi tanggungjawab kami untuk mempertahankan rakyat, “katanya ketika merasmikan Balik Pulau Umno persidangan perwakilan hari ini.

Terdahulu pada “Kenduri Rakyat” Acara di Politeknik Balik Pulau, Najib berkata sebarang pembangunan yang “melemparkan pasir ke dalam periuk nasi rakyat”, tidak perlu dilaksanakan.

Beliau berkata alternatif lain yang boleh menyelamatkan wang rakyat pertama perlu dipertimbangkan.

Beliau berkata Kerajaan Persekutuan menetapkan tiga syarat sebelum meluluskan Pulau Pinang untuk meneruskan projek penambakan.

“Ia tidak boleh menimbulkan kerugian atau impak yang besar kepada rakyat. Jika projek itu memberi kesan kepada periuk nasi nelayan, kami tidak akan meluluskannya.

“Kedua, ia perlu mesra alam dan perlu ada satu lagi alternatif yang boleh menjimatkan wang rakyat.”

Najib berkata masyarakat nelayan perlu yakin bahawa Kerajaan Persekutuan tidak akan meluluskan projek yang menentang tiga kriteria.

Beliau berkata pendirian Kerajaan Persekutuan tidak boleh dianggap sebagai tindakan politik untuk menentang pembangunan di negeri-negeri yang ditadbir pembangkang.

“Jika demikian halnya, maka kita tidak akan membawa projek pembangunan begitu banyak untuk Pulau Pinang,” katanya.

Kerajaan Pulau Pinang telah mencadangkan untuk menjalankan penambakan di luar pantai barat daya pulau itu sebagai satu cara untuk membiayai Pelan yang bercita-cita tinggi Penang Transport Master (PTMP).

Penambakan meliputi 1,821ha akan melibatkan penciptaan tiga pulau.

Projek PTMP RM46 bilion untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas, termasuk Light Rail Transit, Rapid Transit Massa dan beberapa lebuh raya.

Projek penambakan telah menarik bantahan daripada pelbagai pihak, terutamanya pencinta alam sekitar dan masyarakat nelayan.

“Saya percaya bahawa Balik Pulau orang akan tahu bagaimana untuk memilih dan menggunakan kuasa mereka apabila tiba masanya.

“Pada peringkat persekutuan, kita perlu tahu bagaimana untuk membaca sentimen rakyat apabila ia datang untuk memilih (pilihan raya) calon.

Najib berkata beliau akan mempertimbangkan projek-projek lain yang diperlukan oleh penduduk Balik Pulau.

“Kedua-dua hari yang lalu, negara kita telah menyaksikan pelbagai kejayaan dalam bidang ekonomi dan sukan.

“Mudah-mudahan, kita juga akan melihat kemenangan itu pada pilihan raya umum akan datang,” katanya.

Sementara itu, masyarakat nelayan menyambut baik jaminan yang diberikan oleh Najib.

Fisherman Tan Keng Huat, 51, berkata beliau gembira untuk mendengar pendirian Kerajaan Persekutuan mengenai projek penambakan.

“Kami bimbang mengenai projek itu, yang boleh memberi kesan kepada kehidupan kita, tetapi kini saya lega bahawa Kerajaan Persekutuan adalah di pihak kami.

“Ini adalah apa yang kita mahu dari kerajaan, untuk meletakkan kepentingan rakyat terlebih dahulu,” katanya.

Seorang lagi nelayan, Mohd Halim Rahman, 56, berkata jaminan Najib menunjukkan bahawa Kerajaan Persekutuan memahami keperluan masyarakat nelayan.

“Kerajaan Persekutuan berdiri untuk rakyat dan memahami keperluan dan kebimbangan kami berhubung projek penambakan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here