Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini melancarkan program bertujuan meningkatkan penglibatan bumiputera dalam kerjaya yang menyediakan pendapatan bulanan melebihi RM20,000.

Program Pendapatan Tinggi (SHIP) akan memberi tumpuan kepada para golongan berpendapatan sederhana dengan pengalaman bekerja yang relevan, katanya pada pelancaran itu selepas mempengerusikan mesyuarat Yayasan Kepimpinan Pendidikan Bumiputera.

Najib berkata fokusnya adalah mengenai industri yang memerlukan tenaga kerja mahir dan profesional, seperti industri perkhidmatan kewangan, perkhidmatan perniagaan, kesihatan, maritim, dan aeroangkasa.

“Pendapatan tinggi seperti itu boleh dicapai melalui latihan khusus dan pensijilan dalam bidang yang dipilih,” katanya.

Perdana Menteri berkata kursus di bawah pembiayaan Bank Rakyat adalah selama tiga hingga lima tahun.

Beliau berkata permohonan untuk penyertaan akan dibuka pada akhir tahun ini, dan fasa pertama akan melibatkan 50 waris dengan pembiayaan maksimum sebanyak RM10 juta dalam industri perkhidmatan kewangan, kesihatan dan teknologi.

“Fasa berikut akan bermula pada 2018 dengan pengenalan lebih banyak bidang kepakaran dan industri secara berperingkat dan melibatkan 250 penerima,” katanya.

Najib berkata insentif akan diberikan kepada peserta program, dengan mereka yang mengikuti kursus pengkhususan dianggap untuk pengurangan maksimum 20% dalam pinjaman.

Mereka yang berminat boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai program ini di laman web Yayasan Kepimpinan Pendidikan Bumiputera, katanya.

Najib juga berkata Yayasan Kepimpinan Pendidikan Bumiputera berada di landasan yang betul dalam usaha membangunkan bakat bumiputera melalui pembiayaan tiga program – Peneraju Tunas, Peneraju Skil dan Peneraju Profesional.

Beliau berkata yayasan itu mencapai sasaran membangunkan lebih daripada 16,000 bakat Bumiputera melalui lebih 200 program dengan pembiayaan sebanyak RM435 juta.

“Ini bermakna 40% daripada sasaran untuk membangunkan 40,000 bakat bumiputera menjelang 2020 telah dicapai. Pada akhir tahun ini, jumlah ini akan meningkat kepada 20,000 sebagai sasaran,” katanya.

Najib berkata mesyuarat hari ini juga membincangkan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) yang telah dicapai, dan terdapat lonjakan jumlah di sesetengah kawasan.

Memetik contohnya, beliau berkata kadar penggajian benefisiari meningkat kepada 90% berbanding 77% pada tahun sebelumnya.

 

“Walaupun sederhana, para benefisiari dapat mencapai impian mereka kerana kerajaan hari ini prihatin terhadap masa depan mereka. Yayasan Kepimpinan Pendidikan Bumiputera memberikan harapan baru kepada para penerima,” katanya. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here