Najib
Foto oleh Reuters

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak mahu setiap rakyat turut serta aktif dalam usaha negara untuk bergerak ke arah menyokong ekonomi digital.

Beliau mengakui bahawa revolusi keempat industri global sedang rancak berlangsung, dengan ekonomi digital bakal menggantikan ekonomi konvensional dalam masa terdekat.

Oleh itu, beliau berkata orang ramai perlu berubah dan bergerak  ke hadapan atau negara akan menghadapi risiko ketinggalan.

“Saya mahu setiap rakyat tidak hanya menjadi penonton, tetapi harus menjadi peserta dalam apa yang akan menjadi era revolusi perindustrian yang keempat.

“Jika kita tidak bergerak dengan perubahan, kami boleh pupus seperti dinosaur,” katanya semasa sesi dialog cahaya hati di Persidangan Daya eUsahawan 2016, hari ini.

Program eUsahawan telah dilancarkan pada November tahun lepas oleh Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) untuk memberi inspirasi dan memberi pendedahan kepada usahawan tempatan untuk memperkenalkan dan memaksimumkan keusahawanan digital.

Najib berkata semasa beliau mula-mula mencadangkan dan meluluskan cadangan program eUsahawan, beliau mengetahui bahawa sektor e-dagang boleh memberikan pulangan yang besar.

“Dalam ekonomi digital, ia tidak pelik untuk mencapai 50% keuntungan dalam sebulan. Tiada bentuk ekonomi lain boleh mencapai keuntungan sebegitu dan itu adalah sebab utama mengapa saya menyokongnya,” katanya.

Ketika ditemui pemberita, Najib, yang menyifatkan kemenangan ahli perniagaan Amerika, Donald Trump dalam pilihan raya presiden berkata, beliau yakin kerjasama ekonomi antara negara-negara akan terus kukuh.

Beliau berkata kemenangan itu juga membuktikan bahawa rakyat Amerika mahu berehat dari cara konvensional mereka mengundi ahli politik yang dikenali dan keterbukaan mereka untuk melihat perubahan.

Sambil menegaskan bahawa pengulas media dan pakar-pakar telah terbukti salah dalam menjangka keputusan pilihanraya presiden tersebut, Najib berkata, kejayaan Trump dalam pilihan raya menunjukkan bahawa ahli-ahli politik tidak boleh mengambil mudah terhadap pengundi untuk diberikan.

“Dunia begitu tertarik untuk menyaksikan pilihan raya presiden US tahun ini. Semua pendapat dan pandangan memandang ringan sokongan terhadap Trump.”.

“Rayuannya kepada rakyat Amerika terutama mereka yang ingin melihat kerajaan mereka lebih menumpukan kepada kepentingan dan kebajikan rakyat dan kurang terlibat dalam campur tangan asing telah terbukti untuk memberikan Rumah Putih kepada Trump,” katanya Najib.

Najib juga melahirkan harapan untuk bertemu Trump dan meneruskan hubungan mesra antara kedua-dua negara.

“Pada tahun 2014, hubungan Amerika Syarikat dan Malaysia ditingkatkan lagi dengan perkongsian komprehensif. Kedua-dua negara juga adalah sekutu dalam perjuangan di seluruh dunia menentang keganasan dan ekstremisme. Kami berharap dapat meneruskan kerjasama ini di bawah presiden terpilih Trump,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here