Naib

ALOR SETAR: Walaupun spekulasi menyatakan PAS merancang untuk memutuskan hubungan politik dengan PKR, seorang wakil daripada parti telah menghadiri muktamar PAS di sini pada hari Sabtu.

Naib Presiden PKR, Dr Shaharuddin Badaruddin dilihat duduk di atas pentas bersebelahan dengan Ketua Penerangan PAS Nasrudin Hassan Tantawi dan pemimpin PAS yang lain pada permulaan muktamar pada pukul 9 pagi.

Beliau muncul sebagai satu-satunya PKR pemimpin masa ini, walaupun ia difahami bahawa kepimpinan tertinggi PKR telah dijemput untuk menghadiri muktamar itu sebagai tetamu.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan berkata pada Jumaat bahawa parti itu telah menjemput beberapa pemimpin dari pihak pembangkang untuk menghadiri muktamar tahunan di Kompleks PAS Kedah.

Walau bagaimanapun, perhimpunan tahun ini diselubungi panggilan untuk parti untuk memutuskan siyasi tahaluf itu (kerjasama politik) dengan PKR.

Sayap ulama dan pemuda parti itu telah sebulat suara meluluskan usul untuk memutuskan hubungan dengan PKR semasa perhimpunan mereka pada hari Khamis dan Jumaat.

Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution memberi maklum balas kepada orang-orang panggilan dengan mengatakan bahawa wakil PAS dalam kerajaan Selangor perlu meletak jawatan apabila keputusan untuk memutuskan hubungan dimuktamadkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here