MRT atau Laluan Mass Rapid Transit, rangkaian sistem pengangkutan yang baik memasuki kedua Semantan-Kajang menunjukkan kerajaan telah melaksanakan tanggungjawab keagamaan kepada rakyat.

Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri berkata dari segi agama, kerajaan memerintah perlu memberikan hak orang ramai iaitu infrastruktur memudahkan kehidupan seharian.

MRT bukan sahaja memudahkan, projek berjaya ini memberikan keselesaan, menjimatkan masa, menghapuskan tekanan memandu semasa kesesakan lalu lintas serta meningkatkan hubungan antara rakyat.

“Menurut Islam, ada empat perkara yang dapat memberi keselesaan dan kebahagiaan kepada kehidupan seseorang, yakni pasangan hidup, tempat tinggal yang baik, jiran yang baik dan kenderaan yang memudahkan.

“Tanggungjawab kerajaan bukan sahaja menumpukan pada memastikan negara dan rakyatnya sahaja aman tetapi kerajaan juga perlu meningkatkan kualiti hidup rakyat,” katanya selepas menaiki MRT dari stesen Stadium Kajang ke stesen Tun Razak Exchange di sini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here