Windows 10

Microsoft sedang menghadapi dua tindakan undang-undang yang berkaitan dengan kempen syarikat untuk menggesa orang ramai supaya menggunakan Windows 10.

Tiga orang penduduk Florida telah menyaman Microsoft di Mahkamah Daerah AS di Florida, berkata hebahan Microsoft supaya pengguna menaik taraf kepada Windows 10 telah melanggar undang-undang yang mengawal iklan elektronik yang tidak diminta, serta larangan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan pada tipu muslihat dan tidak adil.

Microsoft juga telah didakwa bulan lalu di mahkamah daerah di Haifa, Israel yang juga mendakwa Windows 10 dipasang pada komputer pengguna Windows ‘tanpa persetujuan mereka.

Dalam satu kenyataan, Microsoft berkata, “kami percaya tuntutan plaintif adalah tanpa merit dan kami yakin kami akan berjaya di mahkamah.”

Syarikat itu berkata naik taraf kepada Windows 10 adalah pilihan, bukan keperluan, dan Microsoft menawarkan sokongan pelanggan percuma untuk mereka yang menghadapi masalah. Pengguna yang menaik taraf kepada Windows 10 boleh kembali kepada sistem sebelum mereka selama 31 hari selepas itu, Microsoft berkata dalam satu kenyataan.

Richard Chosid, peguam yang memfailkan tuntutan mahkamah Florida bagi plaintif Ahmad Al Khafaji, Ahmad Abdulreda, dan Robert Stahl, berkata dalam satu temu bual bahawa setiap pengguna yang menggunakan perisian operasi Windows mendapat iklan/hebahan naik taraf Windows 10 muncul pada komputer tanpa persetujuan mereka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here