Mercedes

Mercedes membelanjakan lebih RM 38.6 bilion untuk membuat enjin yang mempunyai pembakaran yang lebih bersih. Namun, ia masih tidak akan cukup untuk memenuhi standard pelepasan percemaran yang semakin lama semakin ketat.

Unit mewah Mercedes, Daimler AG, menghitung tarikh akhir untuk mengurangkan pelepasan karbon dioksida menjelang 2021 atau akan berdepan denda. Oleh itu, mereka akan memperkenalkan motor petrol baru dalam versi facelift daripada sedan S-class pada tahun depan.

Walaupun baik pulih mengurangkan pelepasan dan mengurangkan penggunaan bahan api, peningkatan hanya satu langkah ke arah mencapai sasaran Kesatuan Eropah (European Union – EU).

Pembuat kereta mempunyai pilihan sama ada untuk melabur dalam pembangunan pembakaran enjin atau kajian dalam teknologi kereta elektrik untuk meminimakan kadar pelepasan karbon kenderaan mereka. EU memohon peningkatan kecekapan dalam tempoh lima tahun akan datang yang akan menjadi kira-kira dua kali ganda keuntungan yang dibuat sejak 2010.

Mercedes perlu mencapai pengurangan pelepasan CO2 di Eropah merentasi pelbagai model, termasuk kereta Smart, sebanyak 19 peratus lagi pada tahun 2021 berbanding dengan 124 g / km pada tahun lepas.

Sasaran ini perlu dipenuhi walaupun diesel, yang membuatkan pembuat kereta Eropah beralih kepada dalam usaha untuk mengurangkan pelepasan CO2, kehilangan populariti di tengah-tengah skandal penipuan Volkswagen AG. Ini juga meletakkan tekanan kepada pembuat kereta untuk menjual lebih banyak kenderaan berkuasa bateri dan hibrid.

Bulan lalu, Mercedes menggariskan rancangan untuk sekurang-kurangnya menghasilkan 10 kereta berkuasa elektrik sepenuhnya pada tahun 2025. “Kami sengaja tidak meletakkan diri kami untuk menggunakan satu bentuk sistem pemanduan sahaja,” kata Thomas Weber, yang mengetuai pembangunan di Daimler.

Sebaliknya, syarikat itu membuat pertaruhan kepada “kewujudan bersama enjin petrol yang cekap dan bersih, berfungsi, plug-in hibrid, sistem bateri dan pemacu hidrogen.”

Walau bagaimanapun, pembeli dilihat kurang berminat dengan model kenderaan elektrik sepenuhnya, dengan kekurangan stesen mengecas dan jangka hayat bateri yang pendek menghalang penggunaan secara besar-besaran.

Pembuat kereta, termasuk Mercedes, mengakui mereka menerima pulangan keuntungan yang tidak menentu untuk berbilion wang yang mereka laburkan dalam teknologi bersih sehingga pasaran matang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here