Menteri

KUALA LUMPUR: Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman akan mengetuai delegasi Malaysia dalam  Mesyuarat Khas Menteri Luar ASEAN bersama Setiausaha Negara AS, Rex Tillerson di Washington DC pada 4 Mei.

Menteri luar 10 negara anggota Asean dan Setiausaha Agung dijangka hadiri pertemuan dengan Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Rex Tillerson.

Agenda utama mesyuarat adalah isu dasar luar AS terhadap Asean dan rantau ini, menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Luar Negeri.

Mesyuarat khas dijangka menyediakan peluang untuk mengkaji semula hubungan Asean dan Amerika Syarikat selain bertukar-tukar pandangan mengenai isu-isu serantau dan antarabangsa, antara lain.

Sehari sebelum mesyuarat khas, pegawai-pegawai kanan dari negara-negara anggota juga akan mengambil bahagian dalam Dialog Asean-AS ke-30.

Menurut kenyataan itu, tahun ini merupakan ulang tahun ke-40 penubuhan hubungan dialog Asean-Amerika Syarikat.

Menteri-menteri Luar Asean juga dijadual untuk duduk dalam pada Peringkat Tertinggi Forum Meja Bulat yang akan dihadiri oleh Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat James Mattis dan penasihat Keselamatan Negara H. R. McMaster.

Forum itu dianjurkan oleh Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa.

Anggota ASEAN ialah Malaysia, Filipina, Brunei, Kemboja, Indonesia, Laos, Myanmar, Singapura, Thailand dan Vietnam.

Ia akan menjadi kali pertama Menteri-Menteri Luar Asean akan bertemu dengan Tillerson sejak kedua mengambil peranan pada 1 Februari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here