Untuk mencapai kemenangan terhadap BN pada pilihan raya umum akan datang, seseorang itu perlu bersedia untuk membuat pengorbanan, termasuk melepaskan apa yang mereka percaya adalah hak mereka, kata Tun Mahathir.

Itulah kata-kata hikmat dikongsi oleh Pakatan Harapan pengerusi (PH) Dr Mahathir Mohamad yang menggesa gabungan empat parti untuk meletakkan tanggungjawabnya untuk menyelamatkan negara daripada “kleptocratic” Kerajaan didakwa di atas semua yang lain.

“Untuk melakukan ini, kita perlu berkorban dan berkompromi dengan rakan-rakan gabungan kami.

“Pihak kami semata-mata tidak akan dapat mengalahkan kerajaan sedia ada yang terdiri daripada 13 parti.

“Kami (PH) hanya mempunyai empat parti, jadi kita perlu bekerja dengan satu sama lain.

“Ini bermakna kita perlu sanggup berkorban apa kita menganggap hak kita, supaya yang lain boleh menerima apa yang sepatutnya mereka.

“Kita mesti berkorban, supaya kita boleh mengagihkan kuasa dan hak-hak kita dengan cara yang adil dan saksama.”

Mahathir berkata demikian kepada orang ramai yang hadir 600 orang di-pertama makan malam PPBM ini pengumpulan dana di Gombak di sini petang ini.

Ia tidak jelas sama ada kenyataan Mahathir disasarkan kepada partinya bersendirian atau PH secara umum.

Walau bagaimanapun, ia datang hanya sehari selepas Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali mengisytiharkan bahawa rundingan partinya dengan PAS tidak ada kena mengena dengan PH.

Azmin, yang juga menteri besar Selangor, telah penyokong kuat bekerja dengan PAS, walaupun orang lain dalam pakatan pembangkang telah diberikan di atas apa-apa kemungkinan.

Mahathir juga telah menyokong langkah itu tetapi berputus asa selepas usaha gabungan itu telah berkali-kali ditolak oleh parti Islam itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here