Media Prima

KUALA LUMPUR: Media Prima Bhd, kumpulan media bersepadu terbesar Malaysia, telah mengumumkan pengambilalihan mercu tanda daripada 100 peratus kepentingan ekuiti dalam REV Asia Holdings Sdn Bhd pada harga RM105 juta.

Pengambilalihan oleh anak syarikat milik penuh Kumpulan Media Prima Digital Sdn Bhd (MPD), adalah satu kejayaan besar dalam strategi Media Prima untuk memberi tumpuan kepada pengembangan dalam kandungan dan platform media digital.

Ia akan melihat platform penonton digital Media Prima meningkat kepada 10.4 juta (5 juta pra-pengambilalihan), dengan itu menjadikan Media Prima sebagai syarikat terbesar media digital di Malaysia dan ketiga keseluruhan di Malaysia selepas Google (15.7 juta) dan Facebook (14.1 juta) .

Rev Asia Holdings, anak syarikat Rev Asia Bhd, merupakan salah satu kumpulan media digital terkemuka di Asia Tenggara. Syarikat itu mempunyai rekod prestasi yang kukuh di media sosial dan pemasaran online melalui portfolio jenama pengguna dalam talian yang terkenal yang meliputi pelbagai segmen termasuk hiburan, gaya hidup dan sosial milenium Bahasa Inggeris, Bahasa Melayu dan berita Cina.

Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan Media Prima Mohamad Ariff Ibrahim berkata pengambilalihan itu adalah tepat pada masanya kerana Kumpulan telah memulakan agresif inisiatif berasaskan digital untuk mengurangkan pergantungan ke atas asas pendapatan tradisional.

“Kami di Media Prima percaya bahawa ┬áprospek pertumbuhan ┬ámedia digital bagi masa depan. Pengambilalihan strategik REV Asia Holdings menunjukkan komitmen kami untuk mengambil peluang terhadap permintaan yang semakin meningkat untuk kandungan digital di kalangan pengguna dengan meluaskan jangkauan kita dan seterusnya meningkatkan kecekapan Kumpulan dalam pemasaran kandungan digital, kandungan Kurasi digital dan iklan pemasaran digital, “katanya dalam satu kenyataan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here