Media

SHAH ALAM: Kenyataan Nurul Izzah Anwar bahawa Pakatan Harapan akan mengurangkan peratusan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), apabila menguasai Putrajaya telah disalah tafsir, kata seorang pegawai PKR hari ini.

Menurut Naib Ketua Pemuda PKR Dr Afif Bahardin, kenyataan sebenarnya adalah  di bawah Pakatan Harapan, GST akan diturunkan dengan kadar sifar peratus bukan seperti yang dilaporkan oleh media.

Dr Afif  mempertahankan kenyataan Nurul Izzah, Naib Presiden parti itu, yang dikritik oleh rakyat selepas dikatakan akan mengekalkan GST jika pembangkang memerintah sebaliknya mereka ingin menurunkan kadar peratusnya untuk tidak membebankan rakyat.

Beliau menegaskan bahawa Nurul Izzah telah menyatakan “sifar” semasa satu ceramah di Tasek Gelugor, Pulau Pinang, baru-baru ini.

“Media telah memutarbelitkan kenyataannya. Saya berada di sana pada ceramah tersebut. Apa yang Nurul Izzah cadangkan adalah untuk mengubah ia menjadi sifar peratus. Kita bercakap tentang sifar.

“Seperti yang anda tahu, berjuta-juta ringgit telah dimasukkan ke dalam sistem GST, dan kita tidak boleh mengubahnya dalam masa beberapa hari. Jadi sistem itu akan berada di sana, tetapi kita boleh segera menurunkan kadar daripada 6 peratus kepada sifar peratus.

“Beberapa menteri, seperti (Datuk Seri) Rahman Dahlan, telah mengkritik kami, mengatakan bahawa kita mahu menghapuskan, tetapi kini kita mahu menyimpannya. Ia bukan mengenai mengekalkan ia. Objektif kami ialah (untuk menghapuskan GST) yang dikenakan ke atas rakyat, yang kini pada 6 peratus.

“Jadi apa yang kita mahu lakukan adalah untuk mempunyai ia berkadar sifar selepas kami menang pilihan raya umum. Zero diberi nilai cara yang tidak perlu membayar cukai. (Ini akan) meringankan beban kewangan rakyat,” katanya.

Dr Afif ditemui selepas melancarkan enam hari Penang Agri Expo 2017 di Aeon Shah Alam, di sini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here