Image via NST

KUALA LUMPUR: Peguam Matthias Chang dan bekas Naib Presiden PAS, Husam Musa telah menarik balik saman  terhadap Red Granite, bersama-sama dengan  Riza Aziz dan Joey McFarland.

Menurut laporan The Hollywood Reporter, keputusan mereka berbuat demikian masih tidak dapat dikenal pasti.

“Mereka bergerak secara sukarela menarik balik saman tersebut berdasarkan dokumen mahkamah yang difailkan Jumaat, portal hiburan itu melaporkan, sambil menambah bahawa peguam plaintif Louis Burke masih tidak memberi komen mengenai tindakan terbaru ini.

Sementara itu, Red Granite dalam satu kenyataan  mengenepikan “Tuntutan remeh” ini sebagai langkah  yang betul untuk dilakukan kerana ia tidak sepatutnya difailkan.

riza_aziz 

Pada bulan Ogos, Chang dan Husam memfailkan saman  di mana mereka menuntut ganti rugi dan pemulangan harta dan aset lain yang mereka didakwa telah dibeli menggunakan wang yang dicuri daripada milik kerajaan, 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Saman itu berkata, wang itu diperoleh melalui penawaran bon oleh 1MDB telah digunakan untuk membiayai Red Granite, yang dibiayai filem Wolf of Wall Street.

Chang adalah bekas setiausaha politik kepada Tun Dr Mahathir Mohamad

Manakala Red Granite ditubuhkan pada 2010 oleh Riza dan rakannya McFarland.

Riza adalah antara mereka yang dinamakan dalam saman yang difailkan oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) yang mendakwa bahawa lebih daripada USD3.5 bilion telah terpesong daripada dana 1MDB Najib ditubuhkan pada tahun 2009, tidak lama selepas datang ke kuasa. Riza adalah anak tiri Najib.

Saman sivil AS yang mahu membekukan USD1 bilion aset yang didakwa menggelapkan yang dipindahkan ke Amerika Syarikat menggunakan syarikat-syarikat yang tidak wujud.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here