dongle

Apple kini menjual 17 jenis dongle bagi mendepani perang yang semakin meningkat antara Apple dan ‘ports’. Komputer terbaru Apple menghapuskan ‘port’ untuk kad SD, ‘port’ USB bersaiz penuh, dan ‘port’ HDMI.

“Kami menyedari bahawa ramai pengguna, terutama profesional, bergantung kepada penyambung legasi untuk menjalankan kerja yang dilakukan hari ini dan mereka menghadapi satu proses peralihan yang sukar,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan, tanpa mengakui bahawa iPhone terbaru Apple, yang dikeluarkan bulan lepas, adalah salah satu seperti peranti legasi – tanpa dongle (atau kabel yang berbeza, dijual secara berasingan), anda tidak boleh menyambung telefon pintar terbaru Apple untuk komputer riba terbaru Apple.

“Kami mahu membantu mereka bergerak kepada teknologi terkini peranti, serta mempercepatkan pertumbuhan ekosistem baru ini.”

 

Ia adalah pengakuan bahawa pengguna pro Apple tidak betul-betul teruja dengan keluaran terbaru dari syarikat itu yang dianggap menawarkan standard tinggi dalam komputer riba.

 

Macbook pada masa depan, sekurang-kurangnya untuk masa yang singkat, adalah seperti ‘spaghetti of dongle’, bertaburan di meja atau disumbat ke dalam beg. Dalam pejabat di seluruh dunia, kemungkinan mesej yang akan selalu didiengar adalah permintaan agresif untuk “sesiapa yang mengambil dongle iPhone saya” kepada “sila letakkan kembali di mana anda mengambilnya”.

Dan apabila sesuatu yang tidak berfungsi, anda kini perlu menentukan: adakah peranti yang rosak? Atau kabel? Atau port? Atau dongle?

Sebagai sebuah syarikat paling kaya di dunia, ia mempunyai masa dan sumber kewangan banyak. Apabila memikirkan tentang itu, tidak bolehkah mereka meletakkan satu atau dua dongle di dalam kotak untuk memudahkan pelanggan mereka?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here