Dua kuasa di Pakatan Harapan (PH) di Pulau Pinang dan Selangor membuat ia tidak dapat dikecewakan untuk mengawal pentadbiran terdahulu kerana masalahnya adalah sekarang, menurut penganalisa.

Walaupun DAP di Pulau Pinang terus menyalahkan Barisan Nasional (BN) untuk masalah seperti kilang haram di sana, penganalisis berkata kerajaan sekarang sudah cukup dihapuskan daripada pendahulunya bahawa ini bukan lagi alasan yang sah.

Penganalisis politik Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) Jeniri Amir berkata Pakatan Harapan harus mengambil alih pemilikan isu-isu sekarang bahawa hampir 10 tahun sejak mereka diundi menjadi kuasa di Pulau Pinang dan Selangor.

“(Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng) berkuasa selama dua penggal; Tanggungjawabnya untuk membetulkan semua kesalahan, dia perlu mengambil tanggungjawab dan berhenti mengawal apa yang dilakukan oleh BN, “katanya kepada.

“Rakyat akan bosan. Saya percaya mereka cukup matang untuk membuat penilaian politik yang betul sekarang, untuk BN dan PH, dan melihat siapa yang lebih baik, “katanya.

Jeniri berkata Lim sepatutnya faham bahawa dia bukan lagi ahli parlimen pembangkang sekarang, tetapi ketua kerajaan negeri sebagai ketua menteri Pulau Pinang.

Prof. Sivamurugan Pandian, Universiti Sains Malaysia juga berkata bahawa PH perlu lebih “bertanggungjawab” selepas dua syarat yang mengawal dua negeri terkaya Malaysia.

Perjanjian itu sebelum ini menguasai sebanyak lima negara selepas Pilihan Raya 2008, tetapi kehilangan Perak tidak lama selepas itu. Dalam Pilihan Raya 2013, ia juga kehilangan kawalan Kedah manakala barisan yang kemudian dengan PAS juga membebankan Kelantan.

“Permainan menyalahkan sudah lama dan mereka harus mengakui bahawa ada cabaran dalam mentadbir negeri,” kata Sivamurugan.

Rakan senior Adjunct di Sekolah Pengajian Antarabangsa S. Rajaratnam Oh Ei Sun berhujah, bagaimanapun, bahawa beberapa isu yang sukar bagi negeri-negeri untuk menyelesaikan tanpa sumber yang sama seperti kerajaan persekutuan.

“Masalah kilang haram, sebagai contoh, menyerukan pemukiman kembali, yang membiayai wang atau tanah yang tidak dimiliki oleh kerajaan negeri dan pemerintah persaingan tidak akan memberikan,” katanya.

Pada akhirnya, beliau berkata ia terpulang kepada pengundi di Pulau Pinang dan Selangor untuk memutuskan sama ada BN akan melakukan pekerjaan yang lebih baik dalam mentadbir sama ada negeri daripada PH.

Lim berpendapat bahawa BN adalah untuk menyalahkan kilang-kilang dan struktur haram di negeri ini, menegaskan bahawa ia telah beroperasi apabila beliau menjadi ketua menteri hampir sepuluh tahun yang lalu.

Beliau sebelum ini berkata dasar kerajaannya adalah untuk mencari “penyelesaian yang baik” untuk kilang haram dan perobohan adalah usaha terakhir, walaupun tidak jelas apa yang diperlukan atau berapa lama sebelum pihak berkuasa memutuskan bahawa perobohan itu wajar.

Seorang eksco Pulau Pinang, seorang pengurus kilang, dan seorang pengarah ditangkap atas kilang penapis karbon haram awal bulan ini, tetapi semuanya telah dibebaskan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here