Malaysia
Image via FMT

KUALA LUMPUR: Malaysia turun tujuh tempat di dalam Laporan Daya Saing Global (GCR) 2016-2017, yang dikeluarkan oleh Forum Ekonomi Dunia (WEF) semalam.

MalaysiaOrganisasi yang berpangkalan di Geneva, yang menilai landskap daya saing daripada 140 negara, kedudukan Malaysia pada laporan 25. tahun lepas meletakkan Malaysia di tempat ke-18.

Dianggap penilaian yang paling komprehensif mengenai daya saing negara di seluruh dunia, GCR WEF ini menggunakan 12 tonggak daya saing untuk memperolehi status sesebuah negara yang berkaitan dengan faktor-faktor yang mendorong produktiviti dan kemakmuran.

Dari segi skor, prestasi Malaysia telah turun 5,23-5,16 daripada maksimum tujuh. Laporan itu dikeluarkan semalam oleh Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC).

Ketua Pengarah MPC, Mohd Razali Hussein bercakap kepada media pada majlis itu, berkata bahawa Malaysia akan terus menjadi peneraju ekonomi di rantau ini terutamanya di kalangan negara-negara membangun”.

“Sebahagian daripada data yang dikemukakan kepada WEF mungkin tidak menyeluruh,” katanya, sambil menambah bahawa ia boleh menjadi faktor untuk “drop unpredicted dalam kedudukan”.

12 tonggak daya saing digunakan untuk menjadualkan ranking ekonomi sesebuah negara adalah Institusi, Infrastruktur, Ekonomi Makro Alam Sekitar, Kesihatan dan Pendidikan Rendah, Pendidikan Tinggi dan Latihan, Kecekapan Pasaran Barangan, Kecekapan Pasaran Buruh, Pembangunan Pasaran Kewangan, Kesediaan Teknologi, Saiz Pasaran, Kecanggihan Perniagaan dan Inovasi.

Dalam bidang ini, laporan itu mengambil data statistik daripada organisasi yang diiktiraf di peringkat antarabangsa berdasarkan 34 petunjuk, dan ini menyumbang kepada 30 peratus daripada skor.

Baki 70 peratus, atau 84 petunjuk, berasal daripada penilaian kualitatif yang diambil dari Kaji Selidik Pendapat Eksekutif WEF ini.

Sementara itu, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata adalah penting untuk ambil perhatian bahawa semua negara kedudukan atas Malaysia telah maju dan negara berpendapatan tinggi.

“Kedudukan Malaysia telah dipengaruhi oleh faktor-faktor luaran seperti prestasi ringgit berbanding dolar AS.

“Ketidaktentuan ekonomi global, Dollar  yang kuat, kejatuhan harga komoditi dan kelembapan ekonomi China adalah di luar bidang kuasa kami,” kata Mustapa dalam satu kenyataan berikutan pengumuman laporan itu.

Beliau juga menyatakan berita palsu mengenai penurunan kedudukan Malaysia sekali gus membangunkan persepsi negatif terhadap negara ini.

“Terdapat juga isu persepsi kerana perbuatan tidak bertanggungjawab pihak-pihak tertentu yang terus menyebarkan tuduhan yang tidak berasas mengenai perkembangan politik dalam negeri dan keadaan ekonomi kita.

“Hakikatnya ialah Malaysia kekal stabil dari segi politik dan asas-asas ekonomi terus kukuh. isu persepsi ini perlu diberi perhatian serius dan Kerajaan akan terus berbincang dengan pelbagai pihak berkepentingan untuk menanganinya, “kata Mustapa.

Laporan itu juga menunjukkan bahawa Malaysia berada di kedudukan atas daripada Korea Selatan, Iceland dan China tetapi di bawah Belgium, Austria, Luxembourg, Perancis, Australia, Ireland dan Israel.

Negara-negara lain yang  jatuh dalam ranking adalah Thailand, Indonesia, Filipina, Jepun, Hong Kong, Kanada, Perancis, Jerman dan Finland.

Switzerland kekal ekonomi yang paling berdaya saing di dunia bagi tahun kelapan berturut-turut, mendahului Singapura dan Amerika Syarikat, diikuti oleh Belanda dan Jerman.

“Beberapa strategi, yang sedang dilaksanakan untuk menggalakkan inovasi di peringkat masyarakat di bawah Rancangan Malaysia ke-11 syarikat dan, dijangka meningkatkan ekosistem inovasi negara.

“Mudah-mudahan, ini akan membantu kita untuk memperbaiki kedudukan kita dalam laporan yang akan datang,” kata Mustapa.

Melangkah ke hadapan, Mustapa mengingatkan bahawa persaingan ini akan menjadi lebih sengit pada masa akan datang kerana semua negara-negara sedang berusaha ke arah meningkat daya saing mereka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here