Malaysia pantau

KUALA LUMPUR: Malaysia akan memantau keadaan di Timur Tengah selepas enam negara meneruskan untuk memutuskan hubungan dengan Qatar, yang telah dituduh menggugat kestabilan rantau dan menyokong kumpulan militan.

“Kita tidak jauh dari negara-negara Teluk dan kita tidak tahu apa yang menjadi persoalan ialah tetapi, pada masa ini, kita akan memantau perkembangan,” kata Najib kepada pemberita selepas melawat Galeri TRX di sini, hari ini.

Najib ditanya sama ada ia akan mempunyai kesan ke atas hubungan Malaysia dengan rantau ini.

Beberapa negara Arab menuduh Qatar membiayai kumpulan pengganas termasuk IS dan al-Qaeda.

Penarikan hubungan diplomatik telah diikuti oleh Bahrain, Emiriah Arab Bersatu, Mesir, Yaman dan Libya.

Pada tahun 2011, Malaysia dan Qatar mengumumkan $ 2 bilion dana pelaburan bersama Amerika Syarikat dan majlis menandatangani perjanjian kerjasama dalam bidang pelancongan dan pendidikan tinggi.

Pada bulan Februari, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi telah mengadakan lawatan rasmi empat hari ke Qatar untuk mengesahkan hubungan erat antara kedua-dua negara.

Antara lain, kerajaan Qatar bersetuju untuk mengiktiraf lesen memandu Malaysia, mengecualikan pemegang daripada perlu menduduki dan lulus ujian memandu di sana.

Pelancong Malaysia ke Qatar juga dikecualikan daripada perlu membayar untuk visa.

Setakat ini, beberapa syarikat Malaysia, termasuk WCT Engineering Bhd dan Malaysia Airports Holdings Bhd, telah mendapat sekurang-kurangnya 25 projek di Qatar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here