Atlet-atlet Malaysia berjuang dengan cita-cita untuk mengakhiri Sukan SEA KL2017 terbaik mereka untuk muncul juara keseluruhan dan mempersembahkan hadiah euphorik 145 pingat emas kepada negara yang menyambut ulang tahun ke-60 esok.

Dalam pusingan akhir hari ini, Malaysia merampas lima daripada tujuh emas terakhir yang dipertaruhkan, membungkus dua lagi daripada menyelam seperti yang dijangkakan dan tiga lagi dari pasukan skate ais untuk membawa tirai ke bawah pada 12 hari pertandingan.

Inilah kali kedua Malaysia mendahului Sukan selepas pertama mereka pada 2001 ketika mereka memenangi 111 emas juga di tanah air. Menetapkan sasaran yang sama kali ini dan untuk kegembiraan mereka, atlet kebangsaan bertindak balas dengan semangat dan kerabat semangat untuk mengatasi tanda tersebut.

Mengambil tempat teratas di papan medali dengan 145 emas, 92 perak dan 86 gangsa, tuan rumah menara ke atas Thailand yang akan pulang dengan 72 emas termasuk gelaran bola sepak lelaki berharga buat kali ketiga berturut-turut, penurunan tajam dari 95- penguasaan emas Sukan Singapura dua tahun lalu.

Vietnam menduduki tempat ketiga oleh peluru dengan 58 emas, hanya satu di hadapan Singapura diikuti oleh Indonesia 38, Filipina 24, Myanmar tujuh, Kemboja tiga dan Laos dua. Menawan 11 negara peserta adalah Brunei yang mempunyai lima perak dan lapan gangsa dan Timor Leste dengan tiga gangsa.

Penyelam kebangsaan ditandatangani dengan gelaran lelaki dan wanita dalam platform 10m yang disegerakkan untuk menyapu semua 13 emas yang ditawarkan dalam sukan itu di Pusat Akuatik Negara.

Leong Mun Yee dan Traisy Vivien Tukiet tidak menghadapi sebarang ancaman untuk mengekalkan emas wanita ketika dalam acara lelaki itu, menjanjikan Jellson Jabillin dan Hanis Nazirul Jaya Surya yang berusia 16 tahun tidak menyia-nyiakan peluang untuk memenggal gelaran lelaki buat pertama kalinya .

Emas lelaki itu dimenangi dua tahun lalu oleh lebih berpengalaman Ooi Tze Liang dan Chew Yiwei yang masih dalam pasukan tetapi mengambil tempat duduk belakang untuk memberi peluang kepada anak-anak muda untuk membuktikan diri mereka.

Pada hari terakhir perlumbaan skating laju, pingat emas 500m Malaysia, Anya Chong, kerap memenangi pingat Sukan kedua dari acara trek pendek 1,000m dengan Ashley Chin mengambil gangsa.

Kedua-dua gadis itu kembali mengambil pingat emas keempat untuk Malaysia dalam penyambungan 3,000 meter dengan Nor Marissa Ahmad Lokman dan See Wan Ni di belakang pasukan lelaki itu juga mengambil emas penyalur 3,000 meter.
Emas pertama dimenangi oleh skating tokoh Julian Yee.

Dalam angkat berat, pertunjukan terbaik Malaysia adalah perak dari Mohamad Fazrul Azrie dalam 85kg lelaki dengan jumlah 323kg termasuk 182kg dalam bersih dan memecah rekod kebangsaan sendiri sebanyak 181 set pada bulan Mei tahun ini.

Emas itu dimenangi oleh Thailand Pornchai Lobsi dengan 337kg dan gangsa itu dituntut oleh Vietnam Hoang Tan Tai pada 322kg.
Permainan seterusnya akan dihoskan oleh Filipina.

– Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here