Datuk Seri Najib Tun Razak berkata pengiktirafan Malaysia yang semakin meningkat oleh pelbagai pihak, termasuk negara-negara lain, membuktikan bahawa pembangunan negara berada di landasan yang betul dan, oleh itu, kerajaan sekarang perlu dikekalkan.

Perdana Menteri berkata percubaan oleh pihak pembangkang untuk menghasut rakyat bahawa kerajaan sedia ada terpaksa ditukar bukan gambaran tidak tepat dan mereka perlu menolak cita-cita besar pembangkang.

“Malaysia kini diiktiraf oleh pelbagai pihak seperti Bank Dunia, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), Fitch dan Standard and Poor kerana kekuatan ekonomi negara. Ekonomi negara adalah pada kadar 5.8 peratus pada suku kedua tahun ini, antara yang tertinggi di dunia. ”

“Di samping itu, negara juga telah mendapat pengiktirafan dari ulama yang terkenal dari Tunisia, Sheikh Rashid Al Ghannushi yang berkata Malaysia adalah gambar sebenar Islam di dunia,” katanya ketika berucap merasmikan persidangan perwakilan UMNO Bahagian Sik di sini hari ini.

Turut hadir Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah Datuk Seri Mahdzir Khalid, Ketua UMNO Bahagian Sik Datuk Tajuddin Abdullah dan Ketua UMNO Bahagian Baling, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim.

Presiden UMNO berkata Sheikh Rashid, yang mengetuai parti terbesar di Tunisia, dalam satu temu bual dengan sebuah stesen televisyen Arab Saudi telah berkata imej dan gambar Islam di Malaysia adalah antara yang terbaik di dunia.

“Hubungan baik dengan kerajaan Arab Saudi melalui Raja Salman juga menyaksikan negara penerima kuota tambahan khas untuk jemaah haji dan kelebihan pasport setem di Malaysia dan tidak memerlukan untuk melakukannya sekali lagi di Jeddah semasa musim haji, beliau berkata .

Najib berkata tiada satu pun negara-negara lain mempunyai apa-apa keistimewaan dan berharap keistimewaan itu akan menjadi wajar apabila mengerjakan umrah di Tanah Suci.

Oleh itu, beliau berkata tidak ada sebab bagi pembangkang untuk menghasut rakyat untuk menukar kerajaan memandangkan mereka juga akan mempunyai masalah dalam melakukan apa yang sedang dilaksanakan oleh kerajaan sekarang.

Beliau juga menegur pemimpin pembangkang yang kononnya cuba untuk membawa perubahan apabila orang-orang di antara mereka adalah bekas menteri besar yang gagal berbuat demikian apabila masih berkuasa.

“Apabila ia hujung minggu, beliau kembali ke Kuala Lumpur. Sebenarnya hujung minggu adalah masa untuk bertemu rakyat dan mengenali mereka dengan lebih baik. Untuk mengetahui kebajikan penduduk kampung, penoreh getah dan petani padi. Hujung minggu adalah hari kerja kita.

Pada hari Ahad saya juga bekerja. Saya menjaga kawasan saya. Kita sebagai wakil rakyat mesti bekerja. Sebagai wakil rakyat, pemimpin tidak akan menjadi besar tanpa sokongan rakyat di atas tanah, katanya.

Najib, yang menggunakan analogi sebuah pasukan bola sepak, mahu semua ahli UMNO untuk bekerja sebagai satu pasukan sebagai satu kesilapan sedikit, sama ada secara sengaja atau tidak sengaja, boleh menyebabkan kekalahan parti itu.

Satu sepakan sepakan bola sepak yang cantik dan tepat boleh menjaringkan gol tetapi jika pertahanan membuat kesilapan, matlamat akan menjadi sia-sia, katanya ketika memetik contoh perlawanan bola sepak antara Malaysia dan Myanmar pada Sukan SEA Kuala Lumpur baru-baru ini.

Oleh itu, Najib mahu penduduk Sik untuk terus mengundi UMNO dan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum ke-14 akan datang bagi membolehkan pembangunan yang dirancang untuk dilaksanakan.

Jangan ulangi sejarah lalu apabila Sik adalah dalam gelap sehingga UMNO dan BN membawa perubahan ke daerah itu, katanya.

Najib berkata dibuka Kompleks Perdana Sukan sini dibina dengan kos RM7 juta dan terdiri daripada tiga komponen – sebuah stadium mini, dewan dan gimnasium untuk rakyat.

Perdana Menteri turut mengumumkan peruntukan sebanyak RM3 juta bagi program “titik sentuhan” untuk membaiki rumah di kawasan itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here