Malaysia

PAROI: Pasukan bawah 22 tahun Malaysia bangkit daripada separuh masa pertama mengatasi pasukan senior Brunei 2-0 pada perlawanan persahabatan di Stadium Tuanku Abdul Rahman di sini hari ini.

Pemain gantian, Syafiq Ahmad, yang bermain untuk Kedah, menjaringkan dua gol dalam minit ke 74 dan 83.

Jurulatih remaja kebangsaan Frank Bernhardt membuat lima perubahan dalam skuadnya yang tewas 2-1 kepada Bahrain pada bulan lepas.

Dan seperti yang dijangka, ketiadaan pemain teras bercelaru Malaysia kerana mereka berjuang untuk rentetan pas baik dalam separuh masa pertama.

Mereka bernasib baik kerana Brunei, yang sedang membuat persediaan untuk AFF Cup Qualifiers, sama-sama miskin.

Pada separuh pertama, Jafri Firdaus Chew, N. Thanabalan dan Ahmad Khairil Anuar Ahmad Zamri gagal mengambil peluang mereka dalam kotak penalti Brunei.

Malaysia bermain lebih baik selepas  dengan pergerakan pantas  di bahagian tengah dan mampu menembusi pasaran larian merisaukan Brunei beberapa kali.

Penyerang Arif Anwar, yang menggantikan Thanabalan pada separuh kedua, telah cuba melepasi garisan oleh pemain pertahanan Brunei dalam minit ke-55 dan ke-62.

Syafiq, yang masuk menggantikan Ahmad Khairil pada minit ke-63, meletakkan Malaysia di hadapan apabila menanduk masuk sepakan percuma Irfan Zakaria dari kiri menewaskan penjaga gol Brunei Wardun Yusof pada minit ke-74.

Pemain berusia 21 tahun itu menjaringkan gol sembilan minit kemudian menanduk masuk gol kedua dari sudut sepakan yang Syazwan Andik Ishak.

Kedua-dua pasukan akan menghadapi satu sama lain lagi di tempat yang sama pada hari Sabtu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here